آدرس: اصفهان توحید جنوبی ساختمان ژیوار طبقه پنجم واحد ۵۰۵

لوگو دکتر پورقاسمیان
مشاوره

علت درد شانه و کتف راست و چپ و درمان های آن

۱۷ تیر ۱۴۰۳
درد شانه نشانه چیست

دردهای شانه و کتف اغلب جدی نیستند و با کمی استراحت، کمپرس یخ، کیسه آب گرم، ماساژ و نرمش‌های خاص قابل درمان هستند. اما درد کتف و شانه ادامه‌دار، شدید و همراه با سایر علائم آزاردهنده ممکن است نشانه‌ای از وجود یک مشکل جدی و ریشه‌دار باشد که بی­‌توجهی به آن باعث ایجاد آسیب‌­های بیشتر به عضلات و مفاصل شانه خواهد شد. برای تشخیص علت اصلی درد شانه و درمان اصولی آن حتما به متخصص شانه مراجعه کنید و از مصرف خودسرانه داروها و انجام‌ درمان‌ خودداری نمایید.

علل درد شانه و کتف و راهکارهای درمانی

همانطور که در جدول زیر مشاهده می‌کنید، اکثر دردهای شانه به دلیل کشیدگی، اسپاسم، التهاب و پارگی عضلات، تاندون‌­ها و رباط‌­های شانه بروز پیدا می‌کنند که ممکن است به درمان‌ و مراقبت‌های تخصصی نیاز نداشته باشند.

شایع‌ترین دلایل درد شانه و کتف و درصد شیوع آن

شایع­‌ترین دلایل درد شانه و کتفدرصد شیوع

کشیدگی و التهاب تاندون­‌ها، رباط‌ها و عضلات

%67

گیرافتادگی شانه

7 الی 34%

شانه یخ‌زده

%5

آرتروز

4%>

سایر علل

5%>

در جدول زیر نیز بر اساس شرایط بروز درد شانه و علائم همراه آن، علل و درمان‌های مناسب آن ارائه شده است.

شرایط بروز و علائم همراه درد شانهعلت دردروش درمان

درد شانه هنگام خواب

موقعیت بد حین خوابیدن و فشرده شدن کانال عصبی مچ دست

کشیدگی و التهاب تاندون‌ها و ماهیچه‌ها 

بورسیت 

شانه یخ‌زده و آرتروز 

استراحت، درمان­‌های خانگی، اصلاح سبک زندگی، ورزش‌­های شانه، دارو درمانی
ضعف و درد شانه، محدودیت حرکتی در بازو، صدا دادن مفاصل یا کریپتاسیون، بی­حسی بازوپارگی تاندون روتاتور کاف استراحت، اصلاح سبک زندگی، دارو درمانی، فیزیوتراپی، جراحی
درد بالای شانه (محل تلاقی استخوان ترقوه و مفصل شانه)مشکلات در مفصل آکرومیوکلاویکولار مانند دررفتگی، کشیدگی یا پارگی رباط‌هااصلاح سبک زندگی، کمپرس یخ، کیسه آب گرم، دارو درمانی، فیزیوتراپی
گزگز، بی­حسی، بازوی ضعیف، احساس اینکه شانه در حال کلیک یا قفل شدن استدردهای ارجاعی و دیسک گردن درمان­های خانگی، اصلاح سبک زندگی، استراحت، کمپرس یخ، کیسه آب گرم
دردی که اغلب هنگام استفاده از بازو یا شانه بدتر می­شودتاندونیت (التهاب تاندون) استراحت، کمپرس یخ، دارو درمانی، فیزیوتراپی، تزریق کورتیکواستروئید
درد و خشکی عضلانی که طی ماه­ها یا سال­ها از بین نمی­رودبورسیت (التهاب بورس) استراحت، کمپرس یخ، دارو درمانی، فیزیوتراپی، تزریق کورتیکواستروئید
سندرم گیرافتادگی شانه استراحت، کمپرس یخ، دارو درمانی،  فیزیوتراپی، تزریق کورتیکواستروئید، جراحی
درد ناگهانی شدید، ناتوانی یا دشواری در حرکت بازو، تغییر شکل بازودررفتگی شانهجا انداختن دررفتگی
شکستگی استخوان استراحت، کمپرس یخ، فیزیوتراپی، جراحی
پارگی تاندون استراحت، کمپرس یخ، فیزیوتراپی جراحی

همانطور که مشاهده می‌کنید، دردهای شانه برخی مواقع ممکن است به بررسی و درمان‌های تخصصی‌تر نیاز داشته باشند.

کشیدگی و التهاب تاندون‌ها، رباط‌ها و عضلات

درد شانه و کتف عمدتا ناشی از کشیدگی و التهاب عضلات، تاندون­‌ها و رباط‌ها است. در صورت وجود التهاب و کشیدگی عضلات، تاندون‌ها و رباط‌ها علائمی مانند درد، خشکی، گرفتگی شانه و محدودیت حرکتی در شانه مشاهده می‌شود. این علائم معمولا جدی نیستند و با درمان‌های خانگی برطرف می‌شوند.

کشیدگی و التهاب عضلات و تاندون‌های شانه و کتف می‌تواند بر اثر عوامل زیر بروز پیدا کند:

  • استفاده بیش از حد از عضلات شانه و کتف: انجام حرکات تکراری شانه و استفاده بیش از حد از عضلات شانه ممکن است عضلات، تاندون‌ها و رباط‌ها را تحریک و ملتهب کند. مشاغلی مانند آرایشگری، کارگری، فعالیت­‌های خانگی مانند پخت و پز، وضعیت نامناسب، آسیب مستقیم و حرکات شدید ناگهانی می‌توانند موجب التهاب و درد شانه و کتف شوند.
  • سبک زندگی مدرن: کم‌تحرکی و یک جا نشستن مداوم از جمله مشخصه‌های سبک زندگی مدرن است. زندگی کارمندی، پشت میزنشینی و مشاغلی که با رایانه سر و کار دارند نیز می‌توانند باعث ضعف عضلات شانه و وارد شدن فشار مضاعف به تاندون‌ها و رباط‌ها شوند.
  • وضعیت نامناسب هنگام خواب: خوابیدن به پهلو برای مدت طولانی باعث تحمیل فشارهای غیرعادی بر استخوان‌ها، غضروف‌ها، رباط‌ها و تاندون‌ها می‌­شود که در نهایت منجر به خشکی، صدا دادن و درد خواهند شد و با حرکت شانه نیز بدتر می‌شوند. برای جلوگیری از بروز درد شانه و کتف حین خوابیدن، توصیه می‌­شود طاق‌باز بخوابید و از قرار دادن بازو زیر بالش حین خوابیدن نیز خودداری کنید.

به طور کلی، کشیدگی و التهاب تاندون‌ها، رباط‌ها و عضلات، مشکلی جدی در نظر گرفته نمی‌شود و با استراحت و انجام درمان‌های خانگی و ورزش برطرف خواهد شد.

درمان‌­های خانگی

درد شانه و کتف

درمان­‌های خانگی مفید برای التیام درد شانه و برخی ورزش‌­های مفید جهت تقویت عضلات شانه و جلوگیری از بروز درد شانه و کتف به شرح زیر هستند:

  • استراحت و اصلاح فعالیت: از انجام فعالیت­‌هایی که باعث ایجاد درد می­‌شوند، تا حد امکان خودداری کنید و به منظور حفظ توانایی تحرک شانه خود بر تمرینات و کشش‌های ملایم تمرکز کنید.
  • پروتکل RICE: این پروتکل یک استراتژی درمانی رایج برای بهبود آسیب­‌های خفیف تا متوسط بافت نرم از جمله درد شانه است که شامل استراحت، استفاده از کمپرس یخ، فشرده کردن شانه از طریق بانداژ فشاری، و نگه‌ داشتن عضو آسیب‌دیده بالاتر از سطح قلب است.
  • تمرینات کششی و تقویتی: انجام تمریناتی که انعطاف و قدرت عضلات شانه را بهبود می­‌بخشد، به کاهش درد کمک می‌کند. نحوه انجام این تمرینات در ادامه مقاله شرح داده شده است.
  • ماساژ: اعمال فشار بر عضلات دردناک با استفاده از توپ تنیس یا ماساژ حرفه‌ای به کاهش درد کمک می‌کند.
  • کمپرس یخ: کمپرس یخ با کاهش تورم و بی‌حس کردن شانه باعث تسکین درد می‌شود. بلافاصله پس از احساس درد، از کمپرس یخ جهت تسکین درد‌های حاد استفاده کنید. برای تسکین درد شانه، کیسه یخ را در محل درد قرار داده و پس از 15 تا 20 دقیقه آن را بردارید. 30 تا 60 دقیقه بعد، این عمل را مجددا تکرار کنید. از کمپرس یخ هر 2 تا 3 ساعت یک بار استفاده کنید.
  • کیسه آب گرم: اعمال گرما از طریق قرار دادن کیسه آب گرم روی شانه باعث گشاد شدن عروق و بهبود جریان خون می‌شود، به شل شدن عضلات کمک می‌کند و درد را نیز کاهش می‌دهد. از کیسه آب گرم برای تسکین درد های مزمن، خشکی و گرفتی عضلات استفاده کنید. برای تسکین درد شانه، کیسه آب گرم را در محل درد شانه قرار داده و پس از 15 تا 20 دقیقه آن را بردارید. 30 تا 60 دقیقه بعد این عمل را مجددا تکرار کنید. از کیسه آب گرم می‌توانید هر 2 تا 3 ساعت یک بار استفاده کنید.

اگر شانه و کتف به علت آسیب‌دیدگی بروز پیدا کند، بهتر است تا 48 ساعت اول از کیسه یخ و پس از آن از کیسه آب گرم استفاده کنید. در برخی مواقع، استفاده همزمان این دو که با نام کنتراست تراپی نیز شناخته می‌شود، به تسکین درد کمک خواهد کرد. ابتدا به مدت 15 دقیقه از کیسه یخ و بلافاصله و به مدت 15 دقیقه از کیسه آب گرم استفاده کنید تا دردتان تسکین یابد.

  • داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی :(NSAIDs) استفاده از داروهایی مانند ایبوپروفن، آسپرین و ناپروکسن (با مشورت پزشک) به تسکین درد و کاهش التهاب کمک می‌کند.
  • شل کننده­‌های عضلانی: استفاده از شل کننده­‌های عضلانی (با تجویز پزشک) به کاهش درد و اسپاسم عضلانی کمک می‌کند.
  • پمادهای موضعی: استفاده از پمادهای موضعی (با مشورت پزشک) به تسکین درد شانه کمک می‌کند. برخی از این پمادها شامل پیروکسیکام، دیکلوفناک، پماد رزماری و پماد تایگر (ویکس) است.

ورزش

جهت تقویت عضلات شانه و جلوگیری از ایجاد درد می­‌توانید تمرینات مختلفی انجام دهید تا میزان انعطاف‌­پذیری، قدرت و وضعیت بدن‌تان بهبود پیدا کند. برخی از تمریناتی که به درمان و جلوگیری از درد شانه و کتف کمک می‌کنند شامل موارد زیر است:

ورزش‌­ها و حرکات مخصوص شانه را با مشورت پزشک انجام دهید و در صورت تشدید درد از انجام آنها خودداری کنید.

چرخش شانه برای درمان درد شانه

تمرین چرخش شانه به کاهش تنش در عضلات شانه و بهبود انعطاف‌­پذیری کمک می­‌کند. در حالی که دست­‌ها کاملا کشیده و در کنار بدن قرار دارند، بایستید و آنها را به طرفین بدن باز کنید و سپس با چرخاندن دست‌های خود، شروع به کشیدن دایره‌هایی به قطر حدود 30 سانتی‌متر کنید. پس از چند ثانیه، حرکت را در جهت برعکس انجام دهید. این حرکت را می­‌توانید به صورت انیمیشن بالا و به کمک یک میله نیز انجام دهید.

تمرین دایره بازو برای درمان درد شانه

دایره بازو روشی موثر برای گرم کردن مفاصل شانه و بهبود انعطاف‌­پذیری است که می­‌تواند به کاهش تنش و درد شانه کمک کند. صاف بایستید، پاها را به اندازه عرض شانه باز کنید و دستانتان را بیرون و موازی با زمین قرار دهید. با استفاده از کل بازوی خود دایره‌های کوچکی ایجاد کنید. درحالی که پشتتان کاملا صاف است، شروع به ایجاد دایره‌­های بزرگ‌تر با بازوی خود کرده و حرکات‌تان را کنترل کنید.

ست تیغه شانه برای درمان درد شانه

این تمرین به بهبود تحرک تیغه­‌های شانه و حفظ تراز مناسب شانه کمک می­‌کند. به آرامی تیغه‌های شانه را به هم فشار دهید و به مدت 3 تا 5 ثانیه نگه دارید. سپس تیغه‌‏های شانه را رها کنید و به حالت عادی خود بازگردانید. این کار را با بالا بردن و عقب بردن شانه­‌های خود تکرار کنید.

درد افتادگی شانه

درگیر کردن عضلات مرکزی می‌­تواند به بهبود وضعیت بدن و حمایت از مفاصل شانه کمک کند. صاف بایستید یا بنشینید و تیغه­‌های شانه خود را به یکدیگر فشار دهید، به طوری که انگار می­‌خواهید یک مداد را میان آنها نگه دارید و یا یک پارچه را بکشید. چند ثانیه نگه دارید و سپس رها کنید.

پرس شانه برای درمان درد شانه

این تمرین، عضلات شانه را تقویت کرده و از آسیب به آنها جلوگیری می­‌کند. با هر یک از دست‌های خود یک دمبل را نگه دارید. دمبل‌ها را تا ارتفاع بخش بالایی دست، به طوری که به موازات زمین باشند، بالا برده و آرنج‌های خود را مستقیما در زیر مچ‌ دست‌ها نگه دارید. آرنج‌ها و ساعد دست‌ها را به سمت بخش میان سینه و گلو آورده و دوباره به موقعیت اولیه بازگردانید.

 چه زمانی درد شانه و کتف را جدی بگیریم؟

درد شانه و کتف اغلب جدی نیست و معمولا با استراحت و درمان­‌های خانگی قابل درمان است. اما گاهی می‌تواند جدی باشد و ممکن است در شرایط خاص به مراقبت پزشکی نیاز داشته باشد. اگر پس از استراحت و انجام درمان­‌های خانگی، درد شانه تسکین نیافت، به تدریج تشدید شد و یا علائم و نشانه­‌های زیر بروز کرد، ممکن است علامت یک عارضه زمینه‌ای جدی باشد. در موارد زیر حتما درد شانه خود را جدی گرفته و به پزشک مراجعه کنید:

  • شانه درد شدید و مداوم: درد مداوم شانه که بیش از چند هفته طول می‌کشد یا با درمان‌های خانگی، مصرف مسکن، کمپرس یخ و کیسه آب گرم تسکین نمی‌یابد، ممکن است جدی باشد.
  • خشکی شانه یا درد شدید هنگام حرکت شانه: اگر حرکت دادن شانه موجب ایجاد درد شدید شده و یا درد مزمن شانه آنقدر شدید است که مانع خوابیدن و استراحت می‌شود، باید سریعا به پزشک مراجعه کنید.
  • ضعف در بازو: ضعفی که به طور فزاینده­‌ای شدیدتر می‌­شود.
  • بی­حسی در بازو و یا دست: بی­حسی یا گزگز در بازو، شانه و دست ممکن است به علت بیرون‌زدگی دیسک گردن باشد.
  • حرکت محدود یا کاهش یافته: دامنه حرکتی محدود مانند عدم توانایی در بلند کردن بازو از بالای سر.
  • تغییر شکل مفصل شانه: ایجاد ناهنجاری یا تغییر شکل ظاهری در شانه یا بازو.
  • درد یا آسیب ناگهانی: اگر درد شانه شما ناشی از آسیبی مانند زمین خوردن باشد و یا اگر مفصل‌تان به طور محسوسی تغییر شکل پیدا کرده است، باید فورا به پزشک مراجعه کنید.
  • دشواری در تنفس: اگر درد شانه همراه با مشکل در تنفس یا احساس خشکی در قفسه سینه همراه است، ممکن است دچار حمله قلبی شده باشید و باید فورا به پزشک مراجعه کنید.

انتخاب کلینیک مناسب و پزشک باتجربه تاثیر زیادی بر روند درمان دارد. علاوه بر وجود انواع مختلف روش‌­های درمانی و لزوم انتخاب روش مناسب، تشخیص صحیح علت مشکل و درمان ریشه­‌ای آن نیز از اهمیت زیادی برخوردار است. از این رو می‌توانید جهت دریافت نوبت ویزیت و مشاوره در  کلینیک درد ژیوار تحت نظر دکتر پورقاسمیان از طریق شماره تلفن 03131311013 با همکاران ما تماس بگیرید.

پارگی تاندون‌ها و عضلات

درد شانه در بدنسازی

مشکلات مربوط به عضلات و تاندون شانه مانند پارگی، کشش و التهاب اغلب منجر به ایجاد درد و ناراحتی قابل توجهی می­‌شوتد. به عنوان مثال، پارگی و اختلالات روتاتورکاف ممکن است به دلیل آسیب یا ساییدگی (دژنراسیون) رخ دهد و تاندون پاره‌شده به طور جزئی یا کامل از سر استخوان بازو جدا می‌شود و منجر به ضعف و بروز مشکل در انجام فعالیت­‌های روزانه خواهد شد. روتاتور کاف شامل گروهی از ماهیچه‌ها و تاندون‌ها در شانه است که بازو را در جای خود ثابت نگه می‌دارد و به شما اجازه می‌دهد بازویتان را به بالای سر ببرید.

درد شانه بر اثر تاندونیت نیز زمانی رخ می­‌دهد که تاندون­‌هایی که روتاتور کاف شما را تشکیل می‌­دهند، دچار التهاب شده ملتهب می‌شوند که این امر به تدریج و یا در نتیجه زمین خوردن یا ضربه مستقیم به شانه اتفاق می‌افتد. درد ناشی از تاندونیت ممکن است تدریجی یا ناگهانی و شدید باشد، به خصوص اگر رسوبات کلسیم در ناحیه آسیب‌دیده وجود داشته باشد. اگر درد ناگهانی و شدید باشد و در حین تصادف یا انجام فعالیت اتفاق افتاده باشد، احتمالا نشان دهنده پارگی تاندون است.

  • کرپیتوس یا شنیدن صدای ترک خوردن (ترق تروق) هنگام حرکت دادن شانه در موقعیت‌های خاص
  • مشکل در بالا بردن و حرکت بازو هنگام حرکت بازو
  • توانایی محدود در حرکت بازو و ضعف عضلانی
  • ضعف هنگام بلند کردن یا چرخاندن بازو
  • درد هنگام خوابیدن، به خصوص زمان خوابیدن روی شانه آسیب‌دیده
  • درد هنگام بلند کردن و پایین آوردن بازو یا با حرکات خاص
  • وضعیت نامناسب می‌­تواند به مرور زمان منجر به سایش، ایجاد فشار بر مفصل شانه و افزایش خطر کشیدگی و پارگی شود.
  • ورزشکاران یا افرادی که در مشاغل خاص مشغول به کار هستند، به دلیل استفاده مکرر از شانه که باعث کشیدگی و التهاب در تاندون­‌های حمایت کننده مفصل می‌شود، بیشتر در معرض خطر هستند.
  • سیگار کشیدن یک عامل خطر برای پارگی روتاتور کاف و مشکلات تاندون است.
  • سابقه پارگی تاندون و روتاتور کاف در خانواده ممکن است خطر ابتلا به آن را افزایش دهد.
  • بافت تاندون ممکن است در طول زمان به دلیل انجام فعالیت­‌های تکراری، افزایش سن یا عوامل دیگر فرسوده شود.
  • پارگی ممکن است بطور ناگهانی در هنگام افتادن روی دست یا بلند کردن چیزی بیش از حد سنگین یا با یک حرکت تند ایجاد شود.
  • خارهای استخوانی در ناحیه شانه، گردش خون ضعیف و آسیب‌های قبلی ممکن است به پارگی روتاتور کاف منجر شده و یا آن را تسریع و تشدید کند.
  • استراحت و اصلاح سبک زندگی
  • ترک دخانیات
  • مصرف داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی برای پارگی‌های جزئی
  • فیزیوتراپی و کاردرمانی
  • تزریق کورتیکواستروئید
  • جراحی
    • ترمیم روتاتور کاف آرتروسکوپی: یک روش کم‌تهاجم است که شامل اتصال مجدد تاندون به استخوان با استفاده از برش‌های کوچک است.
    • ترمیم باز: شامل ایجاد یک برش بزرگ برای دسترسی به مفصل شانه و اتصال مجدد تاندون به استخوان است.
    • انتقال تاندون: در موارد پارگی بزرگ یا پیچیده، انتقال تاندون ممکن است برای ترمیم آسیب لازم باشد.

پارگی رباط­‌ها

درد کتف با نفس کشیدن

کشش و پارگی رباط­‌ها یا به اصطلاح رگ به رگ شدن، ناشی از پارگی یا کشیدگی رباط‌­های شانه است که کتف (تیغه شانه)، آکرومیون (استخوان روی کتف)، ترقوه و جناغ سینه (استخوان سینه) را به یکدیگر متصل می‌­کند. رگ به رگ شدن این رباط‌­ها می­‌تواند منجر به ایجاد درد، تورم و افزایش درد با حرکت بازو یا بالا انداختن شانه شود. در این حالت، انجام تمرینات کششی به تسکین درد شانه و افزایش انعطاف‌پذیری کمک می‌کند. این تمرینات به دراز شدن و تقویت عضلات شانه و بهبود انعطاف­‌پذیری کمک خواهند کرد. در صورت احساس درد شدید، از ادامه انجام تمرین خودداری کنید. استراحت، درمان‌­های خانگی و مصرف داروهای ضد التهابی نیز می­توانند به تسکین درد شانه کمک کنند.

  • احساس ترک خوردن یا صدای ترق ترق، هنگام حرکت دادن شانه در موقعیت­‌های خاص
  • مشکل در خوابیدن روی سمت آسیب‌دیده
  • ناتوانی در بالا بردن بازو، به خصوص اگر تاندون پاره شده باشد
  • مشکل در حرکت آزادانه شانه و احساس درد و ضعف هنگام بالا بردن، پایین آوردن یا چرخاندن بازو
  • حساسیت، گرمی یا قرمزی در اطراف شانه
  • افزایش درد با حرکت بازو یا بالا انداختن شانه
  • تغییر در شکل طبیعی شانه
  • تغییر شکل یا تورم در اطراف مفصل
  • کشش بیش از حد
  • پیچش یا حرکات غیرمعمول
  • آسیب­‌های ورزشی
  • ضربات به بدن
  • استراحت و کمپرس یخ
  • مصرف داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی برای پارگی‌های جزئی
  • فیزیوتراپی
  • جراحی

سندرم گیرافتادگی شانه یا سندرم شانه شناگران

درد شانه پارگی تاندون

سندرم گیر افتادگی شانه یا سندرم شانه شناگران یکی دیگر از علل درد شانه است و زمانی رخ می‌دهد که تاندون‌ها یا بورس در شانه با استخوان‌های شانه برخورد می‌کند که می­‌تواند بر اثر انجام فعالیت­‌هایی مانند نقاشی، بلند کردن، شنا، تنیس و سایر ورزش‌­های بالا سری و همچنین ناهنجاری­‌های استخوانی و مفصلی ایجاد شود. گیر‌ افتادگی شانه باعث ایجاد درد، محدودیت دامنه حرکتی، التهاب شود و در صورت عدم درمان مناسب نیز منجر به التهاب تاندون­‌های روتاتور کاف و بورس خواهد شد. اصلی‌ترین نشانه گیر افتادگی شانه، احساس درد در هنگام بلند کردن بازو در ارتفاعی بیش از شانه است.

  • درد شبانه که می­‌تواند بر خواب تأثیر بگذارد
  • مشکل در بالا بردن بازو از پشت در هنگام بستن دکمه یا زیپ لباس
  • درد در قسمت فوقانی و بیرونی شانه
  • دردی که هنگام بلند کردن بازو بدتر می‌شود، به‌ویژه بالای ارتفاع شانه
  • ضعف در بازو و محدود شدن دامنه حرکتی
  • درد در ناحیه شانه که ممکن است در حین شنا بدتر شود
  • التهاب و تورم تاندون­‌ها و بافت‌­های اطراف
  • فعالیت بالای سر شانه، به ویژه فعالیت مکرر مانند نقاشی کردن، شنا، تنیس و سایر ورزش های بالا سری که شامل حرکات تکراری بازو در بالای سر است
  • تورم، ضخیم شدن یا پاره شدن تاندون به دلیل استفاده بیش از حد یا حرکات مکرر، همانطور که در شناگران دیده می­‌شود
  • شکل آکرومیون مانند انحنا یا قلاب بودن آن می­‌تواند خطر ایجاد سندرم شانه شناگران را تشدید کند
  • ناهنجاری­‌های استخوان و مفاصل مثلا افرادی که دارای خارهای استخوانی روی استخوان آکرومیون هستند یا تغییراتی در حالت طبیعی استخوان دارند، ممکن است بیشتر مستعد ابتلا به سندرم شانه شناگران باشند
  • تحریک شدن و التهاب کیسه پر از مایع (بورسا) که بین تاندون و آکرومیون بروز پیدا می‌کند و باعث خمیده شدن و یا قلاب شدن آکرومیون می‌­شود
  • ساییدگی با افزایش سن
  • استراحت و اصلاح سبک زندگی
  • دارو درمانی
  • اصلاح تمرین، تجزیه و تحلیل و اصلاح مکانیک شنا و تکنیک­‌های تمرینی جهت کاهش تنش وارد شده به شانه در حین شنا
  • رسیدگی به اختلالاتی مانند درد مربوط به التهاب، آسیب شناسی بافت نرم روتاتور کاف، عضله دوسر یا لابروم گلنوئید
  • فیزیوتراپی
  • تزریق کورتیکواستروئید

شانه­ یخ زده (منجمد)

درد شانه عضلات

شانه یخ‌زده که به نام کپسولیت چسبنده نیز شناخته می­‌شود، وضعیتی است که با درد، خشکی و محدودیت حرکت در مفصل شانه همراه است. علت دقیق شانه ­یخ زده بطور کامل شناخته نشده است، اما اغلب با التهاب مفصل شانه بروز پیدا می‌کند و از عوامل مختلفی مانند بی­‌حرکتی شانه پس از آسیب، جراحی یا شرایطی مانند تاندونیت، روتاتور کاف یا بورسیت ناشی می‌شود. شایع‌ترین علائم این عارضه، مشکل در حرکت دادن بازو و خشکی شانه است.

  • درد مبهم در شانه که ممکن است در شب و یا هنگام حرکت بدتر شود. درد معمولا در ناحیه خارجی شانه و گاهی اوقات بالای بازو قرار دارد.
  • خشکی شانه که حرکت شانه را دشوار یا غیرممکن می‌سازد و انجام فعالیت‌های روزانه را نیز دچار اختلال می‌کند.
  • از دست دادن دامنه حرکتی شانه به دلیل وجود التهاب و ضخیم شدن کپسول شانه
  • التهاب مفصل شانه که می‌تواند ناشی از عوامل مختلفی مانند بی‌حرکتی شانه پس از آسیب، جراحی یا شرایطی مانند تاندونیت، روتاتور کاف یا بورسیت باشد.
  • شانه یخ‌زده در زنان 40 تا 70 ساله شایع‌تر است، اما مردان نیز ممکن است به این عارضه مبتلا شوند.
  • عوامل خطر ابتلا به شانه منجمد شامل سن، جنس، بیماری دیابت، اختلالات تیروئید، بیماری پارکینسون و بیماری قلبی است.
  • از انجام حرکاتی که باعث ایجاد درد می‌شوند، خودداری کنید
  • کمپرس یخ و کیسه آب گرم
  • فیزیوتراپی
  • تزریق کورتیکواستروئید
  • جراحی

بورسیت

درد شانه چپ

بورسا (کیسه‌­ای پر از مایع که در مفصل قرار دارد) در صورت تکرار حرکات مشابه خاص، متورم و تحریک می‌شود، اما ممکن است بر اثر زمین خوردن یا آسیب دیگری نیز ایجاد شود. اگر دچار بورسیت هستید، ممکن است هنگام حرکت دادن شانه خود متوجه درد شوید.

  • ضعف در بازو
  • درد در قسمت فوقانی و بیرونی شانه
  • دردی که هنگام بلند کردن بازو بدتر می‌شود، به‌ویژه بالای ارتفاع شانه
  • درد شبانه که می‌­تواند بر خواب تأثیر بگذارد
  • دامنه حرکتی محدود
  • حساسیت در جلوی شانه
  • دردی که از جلوی شانه به سمت بازو حرکت می­‌کند
  • انجام فعالیت بالا سری مکرر مانند شنا، نقاشی، بلند کردن و تنیس
  • تاندون متورم، ضخیم یا پاره‌شده و همچنین کیسه پر شده از مایع (بورسا) که بین تاندون و آکرومیون تحریک و ملتهب شده
  • خطاهای تمرینی و عدم تعادل عضلات، افزایش ناگهانی تمرین و تکنیک نادرست به ویژه در شناگران
  • ناهنجاری استخوان آکرومیون یا تغییر در حالت طبیعی استخوان
  • سایش و پارگی بورسیت با افزایش سن و همچنین ناهنجاری­‌های استخوان و مفصل
  • استراحت و اصلاح سبک زندگی
  • مصرف داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی (NSAIDs)
  • فیزیوتراپی
  • تخلیه یا آسپیراسیون
  • تزریق کورتیکواستروئید

آرتروز

علت درد شانه

بیماری مفصلی آرتروز می‌­تواند هر مفصلی از جمله شانه­‌ها را تحت تاثیر قرار داده و غضروف میان استخوان­‌ها را از بین ببرد و باعث سایش آنها ­شود. آرتزوز با درد و خشکی همراه است. تشدید درد هنگام حرکت بازو و صدای کلیک هنگام حرکت به عنوان بارزترین نشانه‌های آرتروز در شانه شناخته می‌شوند که بر اثر عوامل مختلفی همچون آرتروز عفونی، روماتیسم و یا ضربه بروز پیدا می‌کند.

  • شایع­‌ترین علامت آرتروز شانه، درد است که اغلب با انجام فعالیت تشدید می­‌شود و به مرور زمان نیز بدتر خواهد شد. درد ممکن است در جلو، پهلو یا پشت شانه احساس شود و به بازو، آرنج یا مچ گسترش پیدا کند.
  • افراد مبتلا به آرتروز شانه ممکن است دچار خشکی شانه شوند که منجر به از دست دادن دامنه حرکتی شانه می­‌شود.
  • به دلیل نامنظم بودن سطح غضروف، افراد مبتلا به آرتروز شانه ممکن است احساس ساییده شدن، کلیک کردن یا ترک خوردن (کرپیتوس) را در مفصل آسیب‌دیده تجربه کنند.
  • مفصل شانه ممکن است به فشار حساس باشد و در حین لمس حساس شود.
  • برخی افراد مبتلا به آرتروز شانه ممکن است تورم را در مفصل شانه تجربه کنند.
  • با افزایش سن، استخوان‌ها و بافت‌های مفصلی تحت فشار و فرسایش قرار می‌گیرند که این امر منجر به ایجاد آرتروز می‌شود. وزن بالا می‌تواند فشار مضاعفی بر مفاصل ایجاد کند و خطر ابتلا به آرتروز را افزایش دهد. انجام فعالیت‌های فیزیکی سنگین یا آسیب‌های قبلی نیز می‌توانند باعث ایجاد  آرتروز شوند. دو عامل وراثت و جنسیت نیز تاثیر بسزایی بر ابتلا به آرتروز دارند.
  • آرتروز می‌تواند پس از ضربه یا آسیب به شانه مانند شکستگی یا دررفتگی ایجاد شود که باعث ایجاد درد، خشکی و کاهش دامنه حرکتی خواهد شد.
  • نکروز آواسکولار (مرگ بافت استخوانی)، وضعیتی است که در آن خون­رسانی به استخوان مختل شده و منجر به مرگ استخوان، ایجاد درد، خشکی و کاهش دامنه حرکتی در مفصل شانه می­‌شود.
  • آرتروز عفونی می­تواند شانه‌­ها را درگیر کند و با تورم، درد و تب شدید همراه باشد.
  • سایر علل احتمالی درد شانه بر اثر آرتروز شامل التهاب، آسیب به ماهیچه­‌ها و تاندون­‌های اطراف شانه، تنش در عضلات بین گردن و شانه، التهاب در بورس و آسیب به استخوان­‌ها و غضروف بروز پیدا می‌کنند.
  • استراحت و اصلاح سبک زندگی
  • کمپرس یخ و کیسه آب گرم
  • مصرف مکمل­‌های غذایی
  • مصرف داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی (NSAIDs)
  • فیزیوتراپی
  • تزریق کورتیکواستروئید
  • جراحی تعویض مفصل

روماتیسم مفصلی (آرتریت روماتوئید)

آیا درد شانه خطرناک است

این بیماری باعث می‌­شود سیستم ایمنی بدن به پوشش محافظ در مفاصل شما حمله کرده و منجر به ایجاد درد و خشکی در شانه‌­ها شود. تغییر شکل  مفاصل، شایع‌ترین نشانه این بیماری است.

  • خستگی و ضعف
  • تب با درجه پایین
  • درد و خشکی در مفصل شانه
  • حساسیت و تورم مفاصل شانه
  • درد مفاصل دو طرفه
  • تغییر شکل مفاصل
  • آرتروز التهابی می‌­تواند باعث ایجاد درد، تورم و خشکی در مفاصل شانه شود.
  • در آرتروز مفصلی-استخوانی، سیستم ایمنی بدن به بافت‌های سالم از جمله غضروف و رباط‌های مفصل شانه حمله می‌کند و منجر به درد و خار استخوان می‌شود.
  • آرتروز مفصلی-استخوانی معمولا هر دو شانه را به طور همزمان درگیر می‌­کند و منجر به ایجاد درد، تورم و خشکی در هر دو مفصل شانه می‌شود.
  • اشکال نادر آرتروز التهابی مانند آرتروز پسوریاتیک، اسپوندیلیت آنکیلوزان و نقرس نیز می‌توانند باعث درد شانه شوند.
  • فرسایش استخوان و تغییرات در مفصل شانه منجر به فرسایش بیشتر استخوان و تغییرات در مفصل شانه شده و باعث بروز علائمی مانند درد، تورم و محدودیت دامنه حرکتی می‌شود.
  • استراحت و اصلاح سبک زندگی
  • کمپرس آب یخ و آب گرم
  • مصرف مکمل­‌های غذایی
  • مصرف داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی (NSAIDs)
  • فیزیوتراپی
  • تزریق کورتیکواستروئید
  • جراحی

خارهای استخوانی

درد شانه چپ و قلب

خارهای استخوانی، تکه‌های کوچک و صافی از استخوان هستند که تحت عنوان «استئوفیت» شناخته می‌شوند و به روتاتور کاف شما ساییده می‌شوند و مانع از حرکت مناسب شانه خواهند شد. خارهای استخوانی می‌­توانند به تاندونیت یا پارگی روتاتور کاف منجر شوند. از علائم شایع بروز این حالت می‌توانیم به اسپاسم عضلانی و دردهای شدید پیش‌رونده اشاره کنیم.

  • مشکل در خوابیدن
  • احساس ضعف عمومی در شانه
  • خشک شدن شانه، سختی و احساس سوزن سوزن شدن همراه با بی­‌حسی
  • تورم قابل مشاهده (التهاب)
  • مشکل در بلند کردن یا حرکت بازو
  • اسپاسم عضلانی
  • کاهش دامنه حرکتی
  • دردی که به تدریج تشدید می‌شود
  • دردهای شدیدی که به پشت یا بازوی آسیب دیده گسترش پیدا می­‌کنند
  • تحلیل بافت میان مفصل شانه
  • تاندونیت یا التهاب تاندون‌های روتاتور کاف
  • آرتروز، جراحات و شرایط مادرزادی
  • به شانه آسیب‌دیده استراحت دهید و از انجام فعالیت‌هایی که باعث درد می‌شوند، بخصوص کارهایی که شامل حرکات بالای سر هستند، خودداری کنید.
  • از انجام فعالیت­‌هایی که باعث درد یا ناراحتی می‌­شوند، اجتناب کرده و روش خود را در ورزش یا کار اصلاح کنید تا از ایجاد درد بیشتر جلوگیری نمایید
  • قرار دادن یخ به مدت 15 الی 20 دقیقه و به دنبال آن گرمایش محل با کیسه آب گرم می‌­­تواند به کاهش التهاب و درد کمک کند
  • ماساژ درمانی
  • مصرف مسکن‌های بدون نسخه یا نسخه‌ای مانند ایبوپروفن یا ناپروکسن
  • فیزیوتراپی
  • تزریق استروئید
  • جراحی

سایر علل درد شانه

درد شانه نشانه چیست

شایع‌ترین علل درد شانه به ترتیب شامل تاندونیت، بورسیت، آرتروز و غیره است، اما درد شانه می‌­تواند ناشی از عوامل دیگری از جمله دررفتگی، شکستگی‌ها و دردهای ارجاعی باشد.

  • دررفتگی شانه: دررفتگی شانه زمانی رخ می‌­دهد که استخوان بازو از مفصل شانه خارج شود. دررفتگی شانه باعث ایجاد درد شدید، تورم و کبودی، بی­‌حسی و ضعف در شانه و دشواری حرکت بازو می‌­شود. در این حالت، به نظر می­رسد که بازو و شانه در جای خود قرار ندارند و شانه نیز به وضوح تغییر شکل داده است. برای درمان دررفتگی می‌­توان از روش­‌های جا انداختن بسته، استفاده از گچ، آتل یا بریس برای بی‌­حرکت کردن زانو، جراحی، مصرف مسکن­‌ها و شل کننده‌­های عضلانی برای کاهش درد استفاده کرد.
  • شکستگی شانه: اگر زمین بخورید یا ضربه محکمی به بدن شما وارد شود، استخوان ممکن است بشکند یا ترک بخورد. شایع‌­ترین شکستگی­‌ها در ترقوه (استخوان ترقوه) و استخوان بازو اتفاق می‌افتد. اگر استخوان ترقوه شما شکسته باشد، شانه آویزان می‌­شود و ممکن است نتوانید بازوی خود را بلند کنید. در صورت شکستگی متوجه درد، تورم و بی‌­حسی در ناحیه شانه، کبودی، بی­‌ثباتی شانه و حساسیت در لمس ناحیه خواهید شد. برای درمان شکستگی شانه می­توان از گچ، آتل یا بریس برای بی‌­حرکت کردن زانو در کنار  مصرف داروهای مسکن یا شل کننده‌­های عضلانی استفاده کرد. در موارد شکستگی حاد ممکن است بیمار به جراحی فوری نیاز داشته باشد.
  • دیسک گردن: درد شانه ناشی از دیسک گردن می‌­تواند به دلیل رادیکولوپاتی گردن بروز پیدا کند که در آن اعصابی که از ستون فقرات گردنی خارج می‌شوند، سیگنال‌­های درد را به شانه ارسال می‌کنند. این حالت زمانی رخ می­‌دهد که دیسک فتق می­‌کند یا خار استخوانی و یا کیست ایجاد می‌شود و به ریشه عصبی فشار می‌آورد. درد ممکن است در ابتدا به صورت احساس ضعف و سوزن سوزن شدن ظاهر شود. دیسک گردنی همچنین باعث ایجاد درد در ناحیه گردن و شانه و همچنین احساس درد در بازو و ساعد می‌شود.
  • دردهای ارجاعی: زمانی که هیچ مشکلی در شانه وجود ندارد نیز ممکن است درد شانه احساس شود که عمدتا بر اثر دردهای ارجاعی بروز پیدا می‌کند. در این حالت، درد شدیدی در زیر تیغه شانه حس می­‌کنید، درد مبهمی که از گردن به تیغه شانه می‌­رسد. همچنین ممکن است دردی ضربانی، سوزش، گزگز یا حتی احساس الکتریکی در شانه داشته باشید. این دردها ممکن است به علت وجود مشکلات شکمی مانند سنگ کیسه صفرا یا پانکراس، پارگی کیست تخمدان، مشکلات قلبی-عروقی، مشکلات ریوی و کبدی و علل دیگری از قبیل آسیب­‌های عصبی، استخوان­‌ها و حتی سرطان بروز پیدا کنند. درمان علت درد، ماساژ و فیزیوتراپی و الکتروتراپی موجب تسکین درد می‌شوند.
  • حمله قلبی:. هنگامی که مشکلاتی در قلب وجود دارد، محرک‌ها توسط نورون‌های حسی روی اندام گرفته و به مغز فرستاده می‌شوند که منجر به ناراحتی در شانه و سایر اعضای بدن خواهد شد. در این حالت ممکن است دردی را تجربه کنید که همراه با سنگینی یا فشار عمومی در اطراف یک یا هر دو شانه باشد. که این ناراحتی از قفسه سینه به شانه­‌ها سرایت می‌کند. همچنین احساس درد، ناراحتی یا سنگینی در هر دو بازو، احساس بی‌حسی یا سوزن سوزن شدن، عرق سرد، افزایش ضربان قلب، درد در بازوی چپ، سفتی فک یا درد شانه نیز می‌­تواند از علائم مربوط به حمله قلبی باشند. در صورت بروز این علائم سریعا به پزشک مراجعه کنید.

روش‌­های تشخیص درد شانه و کتف

درد شانه و کتف

درد شانه را می­‌توان از طریق سوابق پزشکی، معاینه فیزیکی و عکسبرداری تشخیص داد. سوابق پزشکی شامل پرسیدن سوالاتی در مورد درد مانند زمان و نحوه شروع درد است. معاینه فیزیکی نیز شامل بررسی ناهنجاری­‌های فیزیکی، تورم، بدشکلی، ضعف عضلانی و نواحی حساس و همچنین ارزیابی دامنه حرکتی و قدرت شانه است.

پزشک ممکن است روش‌های مختلف عکسبرداری را برای شناسایی علت درد شانه تجویز کند، یکی از این روش‌­ها، استفاده از اشعه ایکس است که هرگونه آسیب به استخوان­‌های تشکیل‌دهنده مفصل شانه را نشان می­‌دهد. سایر روش­‌های تشخیصی متداول شامل استفاده از تصویربرداری رزونانس مغناطیسی MRI، سونوگرافی، توموگرافی کامپیوتری (CT اسکن) است.

روش‌­های درمانی غیرجراحی درد شانه و کتف

درد افتادگی شانه

روش‌­های غیرتهاجمی متعددی برای درمان درد شانه وجود دارد که در صورت حاد نبودن درد مورد استفاده قرار می‌گیرند. در بسیاری از مشکلات و دردهای شانه می­‌توان از انجام روش‌­های جراحی اجتناب کرده و تکنیک­‌های جایگزین زیر را استفاده کرد:

  • ماساژ درمانی: ماساژ درمانی می‌­تواند درمان موثری برای درد شانه باشد. ماساژ درمانی اثر قابل توجهی بر کاهش درد شانه برای کوتاه مدت و طولانی مدت داشته و در بهبود خم شدن و تحرک شانه موثر است. ماساژ بافت عمیق و ماساژ نقطه‌ای برای درد شانه مفید است و برای کاهش تنش در امتداد مسیرهای عصبی گردن و شانه بسیار موثر است. ماساژ درمانی همچنین می­‌تواند به تقویت و تثبیت عضلات، بهبود وضعیت شانه و کاهش تنش در عضلات روتاتور کاف و عضلات کتف کمک کند.
  • فیزیوتراپی: فیزیوتراپی اغلب اولین گزینه درمانی برای درد مزمن شانه است. مداخلات فیزیوتراپی شامل فیزیوتراپی دستی، برنامه‌­های ورزشی منظم و الکتروتراپی است. بر اساس شدت و ماهیت درد شانه، می‌­توان تکنیک‌­هایی مانند ماساژ، تمرینات حرکت بافتی و الکتروتراپی را انجام داد. تمرینات خاصی نیز وجود دارد که خودتان می­‌توانید در منزل انجام دهید که ممکن است بخشی از برنامه فیزیوتراپی باشد و روش مناسبی برای از بین بردن هرگونه خشکی یا تنش در شانه و بهبود عملکرد و تحرک آن است.
  • لیزر درمانی: لیزردرمانی به ویژه لیزر درمانی شدت پایین (LLLT)، درمانی ایمن، غیر تهاجمی و موثر است که از نور قرمز و مادون قرمز برای کاهش درد و التهاب و تسریع بهبودی استفاده می‌کند. این روش همچنین اثرات مثبتی بر کاهش درد و دامنه حرکتی مفصل شانه دارد. تحقیقات نشان می‌دهند که لیزر درمانی با شدت بالا نیز در کاهش درد و بهبود قدرت و عملکرد مشکلات شانه مفید است. لیزر درمانی سرد، نوعی از LLLT است که برای بهبود جریان خون، تقویت سیستم ایمنی، و تسکین درد در آسیب دیدگی شانه‌­ها مفید است.
  • مگنت تراپی: مگنت تراپی شامل استفاده از میدان­‌های مغناطیسی برای کمک به کاهش درد، التهاب و بهبود عملکرد مفاصل است. برخی از مطالعات، نتایج مثبتی را در استفاده از مغناطیس درمانی برای درد شانه نشان داده­‌اند. میدان مغناطیسی ساکن می‌تواند درد ناشی از شانه یخ زده را تا یک هفته پس از برداشتن آهنرباهای فعال تسکین دهد. مگنت ­تراپی در کنترل علائم درد و کاهش محدودیت­‌های عملکردی شانه موثر است.
  • اولتراسوندتراپی: مافوق صوت درمانی یا اولتراسوندتراپی یک گزینه اثبات شده و موثر برای درمان درد شانه است. این روش از امواج صوتی بالاتر از محدوده شنوایی انسان برای درمان استفاده می‌­کند. مافوق صوت درمانی می‌تواند به روش‌های مختلفی مانند بهبود جریان خون، شل کردن عضلات و تاندون‌های خشک به افزایش سرعت التیام و کاهش درد کمک کند. این نوع درمان اغلب همراه با یک برنامه ورزشی استفاده می­‌شود. این روش در بهبود خم شدن و ابداکشن شانه نیز موثر است.
  • تکارتراپی: تکارتراپی روشی مبتنی بر ترموتراپی است که با ارسال امواج رادیویی و جریان­‌های الکترومغناطیسی به عضو آسیب‌­دیده انجام می‌شود. تکارتراپی یکی از روش‌های درمانی برای درد شانه است که با افزایش خون‌رسانی و افزایش اکسیژن رسانی و متابولیسم سلولی به نرم شدن بافت‌های محل درد کمک می‌کند. تکارتراپی در درمان آسیب روتاتور کاف، بورسیت، شانه یخ‌زده و آرتروز در شانه موثر است.
  • اوزون درمانی: اوزون درمانی به ویژه درمان اکسیژن-اوزون (O2/O3) به عنوان یک روش جایگزین غیر جراحی برای درمان درد شانه از جمله کپسولیت چسبنده، شانه یخ‌زده و سایر مسائل ارتوپدی قابل استفاده است. اوزون تراپی دارای مزایای همچون افزایش سطح اکسیژن در بدن، کاهش درد، التهاب و تحریک  تکثیر سلول­‌ها است. تزریق اوزون داخل مفصلی با هدایت مافوق صوت می­‌تواند روش درمانی مناسبی برای درد شانه باشد.
  • تزریق استروئید: تزریق استروئید به ویژه تزریق کورتیکواستروئید، روشی رایج جهت درمان درد شانه است و برای انواع دردهای شانه مانند التهاب تاندون، بورسیت، برخورد یا پارگی روتاتور کاف، شانه منجمد و آرتروز قابل استفاده خواهد بود. برخی از مزایای تزریق استروئید برای درد شانه شامل تسکین درد، کاهش التهاب و توانمندسازی بیماران برای حرکت بدون درد و تسکین سریع درد است. تزریق استروئید اغلب همراه با یک برنامه توانبخشی فعال استفاده می‌­شود تا موجب بهبود عملکرد شانه و عدم نیاز به جراحی شود.
  • طب سوزنی: طب سوزنی با کاهش التهاب، آزادسازی عضلات خشک‌شده و افزایش دامنه حرکتی برای درمان مشکلات مختلف شانه از جمله شانه منجمد، آرتروز و تاندونیت روتاتور کاف قابل استفاده است. طب سوزنی یک درمان طولانی مدت و موثر برای بیماران مبتلا به درد مزمن شانه است. طب سوزنی یک درمان غیر دارویی در نظر گرفته می‌­شود و بطور فزاینده‌­ای برای درمان درد شانه با تمرکز بر عضلات شانه و التیام درد و التهاب مورد استفاده قرار می‌گیرد.

پیشگیری از درد کتف و شانه

درد شانه از اعصاب

برای جلوگیری از درد شانه می­‌توان اقدامات زیر را انجام داد:

  • بلند کردن اصولی و ایمن اجسام سنگین: هنگام بلند کردن اجسام، وضعیت بدنی مناسبی داشته باشید. پشت خود را صاف نگه دارید و از پاهای خود استفاده کنید. برخی فعالیت‌های بدنی را بطور مکرر انجام ندهید و در فواصل زمانی مناسب استراحت کنید، شانه‌­ها و بازوها را به اطراف حرکت داده و حرکات کششی انجام دهید.
  • وضعیت بدنی مناسب: هنگام انجام امور کامپیوتری یا سایر فعالیت­‌هایی که بازوها را درگیر می­‌کند، وضعیت بدنی مناسبی به خود بگیرید.
  • اصلاح فعالیت: از انجام هر گونه فعالیتی که باعث ایجاد درد شانه می‌­شود، خودداری کنید. به شانه‌­ها و بازوی خود استراحت دهید و یک فعالیت یا ورزش جایگزین پیدا کنید که باعث درد نشود.
  • گرم کردن و سرد کردن: گرم کردن و سرد کردن بدن پیش از انجام فعالیت بدنی شدید برای کاهش خطر آسیب‌دیدگی عضلات و مفاصل بسیار مهم است.
  • ارگونومی: صفحه کلید و موس خود را در یک جهت راحت قرار دهید تا از ایجاد درد شانه جلوگیری شود؛ طوری که زاویه باز کمی در آرنج وجود داشته باشد و مچ‌­ها صاف باشند.
  • به بدن خود گوش دهید: اگر شانه شما بعد از هر فعالیتی درد می­‌کند، آن را نادیده نگیرید. اگر درد جدی است و از بین نمی­رود، به پزشک مراجعه کنید.

سوالات متداول

درد شانه معمولا چقدر طول می­‌کشد؟

بهبودی کامل از درد خفیف شانه ممکن است چهار تا شش هفته طول بکشد. البته باید مراقبت‌­های لازم جهت کاهش درد را به دقت دنبال کرده و تا زمان بهبودی کامل نیز آنها را رعایت کنید.

آیا استرس می‌تواند باعث درد شانه شود؟

استرس روانی از جمله استرس شغلی می­‌واند تنش و فعالیت عضلانی را افزایش دهد و درد شانه را تشدید کند. همچنین عوامل روان‌شناختی مانند افسردگی و اضطراب ممکن است بر شدت درد شانه تأثیر بگذارند. برعکس این مورد نیز صادق است و درد شانه می‌­تواند بر عوامل روان‌شناختی تأثیر بگذارد.

چگونه خشکی عضلات شانه را برطرف کنیم؟

انجام حرکات کششی، ورزش­‌های مکرر و بهبود وضعیت بدن می­‌تواند به کاهش خشکی عضلات کمک کند. احتمال اینکه خشکی عضلانی بر اثر یک عفونت زمینه‌­ای، وضعیت پزشکی یا بیماری جدی­‌تری باشد، بسیار کم است. خشکی عضلانی تنها هنگامی که با علائمی مانند تب همراه باشد، کمی نگران‌کننده است.

استفاده بیش از حد از شانه چگونه باعث ایجاد درد می‌شود؟

حرکت مکرر ممکن است باعث ایجاد پارگی­‌های ریز در رشته­‌های بافتی شود که با تکرار، سرعت بیشتری پیدا می­‌کند و درنتیجه باعث به ایجاد یک حالت دائمی التهاب خواهد شد.

کدام موقعیت‌ها باعث ایجاد آسیب‌های ناشی از فشار مکرر به شانه می‌شوند؟

چرخاندن راکت یا هرگونه وسیله دیگر به صورت مداوم، بالا بردن بازو و شانه به طور مداوم به دلیل ورزش، شغل یا سرگرمی و نگه داشتن طولانی مدت شانه و بازو در موقعیت­‌های خاص  می‌­توانند آسیب‌­های فشاری مکرر در شانه ایجاد کنند.

برای تسکین فشار مزمن یا درد بافت نرم در شانه چه کاری باید انجام دهیم؟

ترکیبی از ماساژ درمانی، تمرینات اصلاحی، کمپرس یخ، کیسه آب گرم و سایر درمان­‌های بافت نرم برای تسکین فشار در بافت نرم مناسب هستند.

آیا درد شانه با درد بازو ارتباط دارد؟

بله، در اکثر موارد درد شانه و بازو به یکدیگر مرتبط هستند. بر اساس نوع آسیب یا علت درد شانه، سایر قسمت‌های بدن از جمله بازو، گردن و قسمت بالای کمر تحت تاثیر قرار می‌گیرند.

آیا سرمازدگی می‌­تواند باعث درد شانه شود؟

هوای سرد می­‌تواند بر درد شانه تأثیر بگذارد. فشار هوا در هوای سردتر تغییر می‌کند که این امر باعث انبساط بافت‌ها شده و منجر به درد و خشکی مفاصل خواهد شد. علاوه بر این، عدم تحرک به دلیل هوای سرد می­‌تواند درد شانه را تشدید کند و باعث ناراحتی در اتصالات تاندون شود. بنابراین، دوش آب گرم، پوشیدن لباس گرم در خارج از منزل، استفاده از پد گرم‌کننده و فعالیت به کاهش ناراحتی ناشی از هوای سرد بر درد شانه کمک می‌کنند.

در چه شرایطی درد شانه منجر به جراحی می­‌شود؟

درد شانه در موارد خاص مانند دررفتگی­‌های مکرر و برخی پارگی­‌های روتاتور کاف می­‌تواند منجر به جراحی شود. جراحی نیز شامل آرتروسکوپی برای برداشتن بافت آسیب‌­دیده یا ترمیم بافت­‌های پاره شده یا روش‌­های جراحی باز سنتی برای بازسازی­‌های بزرگ‌تر یا حتی تعویض شانه باشد. جراحی معمولا پس از عدم موفقیت گزینه‌های درمانی غیرجراحی تجویز می‌شود.

آیا بارداری ممکن است منجر به درد شانه شود؟

بله، درد شانه در دوران بارداری بنابر دلایل مختلفی از جمله تغییرات فیزیولوژیکی طبیعی مانند ترشح هورمون ریلکسین رخ می­‌دهد. تغییرات هورمونی و فیزیکی در دوران بارداری نیز می‌­تواند منجر به ایجاد درد بین تیغه­‌های شانه شود، به خصوص در سه ماهه سوم، به دلیل افزایش فشار روی عضلات پشت و تغییر وضعیت بدن. در برخی موارد، درد نوک شانه می‌تواند نشانه‌ای از یک بیماری شدیدتر مانند حاملگی خارج از رحم یا پره اکلامپسی باشد و باید به‌ سرعت توسط یک پزشک مورد ارزیابی قرار گیرد.

اگر روتاتورکاف دردناک داشته باشم و به استفاده از آن ادامه دهم، آیا باعث آسیب بیشتر می‌­شود؟

بله، پارگی روتاتور کاف می‌­تواند در طول زمان و با استفاده مکرر یا آسیب مجدد، گسترش یافته و بزرگ‌تر شود. در بیماران مبتلا به بیماری روتاتور­کاف معمولا درد و ضعف حاد نشان­‌دهنده گسترش پارگی است.

تفاوت شانه درد حاد و مزمن چیست؟

درد حاد شانه ناگهانی است و معمولا به دلیل آسیب یا ضربه ایجاد می‌­شود. در حالی که درد مزمن شانه پایدار است و ممکن است ناشی از یک بیماری زمینه‌­ای مانند آرتروز یا پارگی روتاتور کاف باشد.

آیا فشرده شدن کانال عصبی مچ دست می­‌تواند موجب درد شانه شود؟

فشرده شدن کانال عصبی در مچ دست یا سندرم تونل کارپال می­‌تواند باعث ایجاد درد شانه شود. علاوه بر این، سندرم­‌های فشرده شدن عصبی از جمله سندرم تونل کارپال منجر به علائمی مانند درد، بی­‌حسی، و ضعف می­شود و ممکن است برای کاهش فشار روی عصب جراحی انجام شود. فشردگی عصب فوق کتفی نیز یکی از دلایل احتمالی بی­‌حسی، ضعف، درد و اختلال عملکرد شانه است.

برای تسکین درد شانه از کدام پماد‌های موضعی می‌توان استفاده کرد؟

پمادهای موضعی قابل استفاده برای دردهای عضلانی از جمله درد شانه اغلب نوعی احساس خنکی یا گرمایی روی پوست ایجاد می­‌کنند که به تسکین درد کمک خواهند کرد. این پمادها شامل پیروکسیکام، دیکلوفناک، پماد رزماری و پماد تایگر (ویکس) هستند.

فهرست مطالب

مقالات مرتبط

نوبت دهی