آدرس: اصفهان توحید جنوبی ساختمان ژیوار طبقه پنجم واحد ۵۰۵

لوگو دکتر پورقاسمیان
مشاوره

نوار عصب و عضله (EMG) چیست و کی گرفته می‌شود؟ به کجا مراجعه کنم؟

۷ شهریور ۱۴۰۳
نوار عصب و عضله

نوار عصب و عضله یک روش تشخیصی برای ارزیابی اختلالات عصبی – عضلانی است که با دریافت و ثبت سیگنال‌های ناشی از فعالیت عصب‌ها و ماهیچه‌ها، به تشخیص کمک می‌کند. برخی از اختلالاتی که با این روش قابل تشخیص هستند شامل سندرم تونل کارپال، دیسک کمر و گردن، دیستروفی یا تحلیل عضلانی، ام اس و غیره می‌شوند.

این تست، از دو بخش نوار عصب و نوار عضله تشکیل شده است که در نوار عصب الکترودهایی روی پوست قرار گرفته و در نوار عضله الکترود به وسیله یک سوزن وارد عضله می‌شود. سپس با ارسال تحریکات الکتریکی ضعیف، واکنش عصب و عضلات ثبت و بررسی می‌شوند. پزشک با تفسیر الگوهای الکتریکی، می‌تواند وجود اختلالات عصبی – عضلانی و همچنین محل و شدت آن‌ها را تشخیص دهد. این روش کاملاً بی‌درد است و عوارضی به همراه ندارد.

نوار عصب و عضله چیست؟

نوار عصب و عضله

فعالیت ماهیچه ­ها در اثر دریافت سیگنال­های عصبی فرستاده شده از مغز است. این پیام­های عصبی از طریق نورون ­ها منتقل می­شوند. هرگونه اختلال در روند انتقال سیگنال از اعصاب به ماهیچه­‌ها، موجب مشکلات عصبی – عضلانی می­شود. نوار عصب و عضله یا الکترومیوگرافی (EMG) قادر است هرگونه اختلال در عملکرد عضلات و انتقال سیگنال­‌های عصبی را تشخیص دهد؛ بنابراین ابزار تشخیصی مؤثری جهت شناسایی انواع اختلالات عصبی – عضلانی محسوب می‌شود.

نوار عصب و عضله شامل دو بخش اصلی است. نوار عصب (NCV) که سرعت و قدرت سیگنال­‌های الکتریکی در حین حرکت از عصب‌ها را اندازه­‌گیری می­کند و وجود هرگونه آسیب یا اختلال عصبی را نشان می­دهد. بخش دوم نیز شامل نوار عضله (EMG) می‌شود که فعالیت الکتریکی عضلات را در حالت استراحت و در حین انقباض اندازه­‌گیری می­کند و چگونگی پاسخ ماهیچه­‌ها به سیگنال‌­های الکتریکی ارسال شده را نشان می­دهد.

برای گرفتن نوار عصب، الکترودهایی روی پوست و برای گرفتن نوار عضله، الکترودهایی توسط سوزن درون عضلات قرار داده می­شوند. سپس با ارسال امواج الکتریکی ضعیف، واکنش عضلات و اعصاب بررسی می­شوند. در نهایت این اطلاعات به‌صورت گرافیکی و عددی ثبت شده و بر روی مانیتور نشان داده می‌شود. پزشک نمودارها و اعداد به‌دست‌آمده را بررسی و تفسیر نموده و نوع عارضه یا اختلال را تشخیص می­دهد.

نوار عصب و عضله هم می­تواند به عنوان روش تشخیصی اصلی و هم روش تشخیصی مکمل در کنار معاینات بالینی و تکنیک‌های تصویربرداری مانند ام آر آی به کار گرفته شود. نوار عصب و عضله روش تشخیص اصلی برای عارضه‌هایی از قبیل سندرم تونل کارپال، ام اس، دیستروفی عضلانی، نوروپاتی ناشی از دیابت و آسیب عضلانی است. درحالیکه این آزمایش به‌­عنوان یک روش مکمل جهت تشخیص دیسک کمر و گردن، تنگی کانال نخاع، پارکینسون و صرع بکار می­رود.

نوار عصب و عضله انواع مختلفی دارد که مهمترین آنها نوار عصب و عضله سطحی، نوار عصب و عضله با چگالی بالا و نوار عصب و عضله سوزنی است. تفاوت اصلی این تکنیک‌ها در تعداد و الگوی قرار دادن الکترودها است روی پوست است که منجر به محدوده و حجم داده‌ی متفاوت می‌شود.

شکل زیر نیز نشان­‌دهنده محدوده مورد هدف در هر یک از این روش‌ها است:

انواع نوار عصب و عضله

  • نوار عصب و عضله سطحی (sEMG)

نوار عصب و عضله سطحی

نوار عصب و عضله سطحی (sEMG) یک روش غیرتهاجمی برای اندازه‌گیری فعالیت ماهیچه‌ای است که در آن الکترودهای سطحی روی پوست و بر روی یک عضله یا گروهی از عضلات قرار می‌گیرند. این روش می­تواند تحرک و عدم تحرک عضلات را شناسایی و نیروی ماهیچه­ها در طی حرکت و انقباض را برآورد کند. روش سطحی متداول­ترین تکنیک در تشخیص مشکلات عصبی و عضلانی است.

  • نوار عصب و عضله با چگالی بالا (HD-EMG)

الکترومیوگرافی با چگالی بالا (HD-EMG یا High-Density Electromyography) یک تکنیک غیرتهاجمی برای اندازه‌گیری فعالیت الکتریکی ماهیچه‌ها است. در این روش چندین الکترود (بیش از دو) با فاصله نزدیک، اما یکنواخت بر روی یک ناحیه محدود از پوست قرار می‌­گیرند. پیکربندی الکترودها می‌تواند در یک آرایه خطی یا در یک ماتریس دوبعدی باشد. این روش می‌­تواند فعالیت عضله را بطور فضایی نیز ثبت کند، در نتیجه امکان تشخیص ویژگی­‌های عضلانی جدید را افزایش می­دهد.

  • نوار عصب و عضله سوزنی

نوار عصب و عضله با الکترودهای سوزنی‌

در تکنیک نوار عصب و عضله سوزنی، الکترودهای سوزنی‌شکل در عضلات وارد می‌­شوند. این الکترودها بیشتر برای ارزیابی عملکرد عضلات استفاده می­شوند. از آنجایی که روش سوزنی سیگنال‌ها را به صورت تهاجمی ثبت می‌کند، ویژگی‌های سیگنال به‌طور قابل‌توجهی با اندازه‌گیری‌های نوار عصب و عضله سطحی متفاوت است. لازم بذکر است که نوار عصب و عضله سوزنی فقط فعالیت یک ناحیه کوچک در عضله را ثبت می‌کند.

چه کسانی باید برای گرفتن نوار عصب و عضله اقدام کنند؟

گرفتن نوار عصب و عضله معمولاً به افرادی توصیه می‌­شود که علائم آن‌ها نشان‌دهنده یک اختلال عصبی – عضلانی است. این آزمایش‌ها می‌توانند به تشخیص عارضه‌هایی که بر اعصاب، ماهیچه‌ها یا ارتباط بین آنها تأثیر می‌گذارند کمک کنند.

مشاهده علائم زیر می‌تواند دلیلی باشد برای تجویز نوار عصب و عضله:

  • ضعف عضلانی
  • بی­‌حسی در بازوها، دست‌ها یا پاها
  • سوزن‌سوزن شدن و گزگز دست یا پا
  • اسپاسم و گرفتگی غیرعادی عضلات
  • پرش یا انقباضات غیرارادی عضلات
  • درد یا خستگی عضلانی غیرقابل توضیح
  • اختلالات عصبی – عضلانی مبهم
  • آسیب‌دیدگی که ممکن است باعث آسیب عصبی شده باشد
  • فلج اندام

الکترومیوگرافی می‌توانند به تعیین وجود، محل و میزان آسیب عصبی یا عضلانی و همچنین تمایز بین شرایط مؤثر بر اعصاب یا عضلات نیز کمک کنند. نوار عصب و عضله اغلب همراه با سایر آزمایش‌ها، مانند تصویربرداری یا آزمایش خون، برای رسیدن به یک تشخیص دقیق استفاده می‌شود.

تشخیص بعضی از بیماری‌ها از طریق نوار عصب و عضله

انجام آزمایش نوار عصب و عضله برای تشخیص عارضه افرادی که علائم حاکی از یک اختلال عصبی – عضلانی یا آسیب، مانند ضعف عضلانی، بی­حسی، سوزن‌سوزن‌ شدن، یا انقباضات غیرطبیعی عضلانی دارند، استفاده می‌شود. از جمله این عارضه‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • نوروپاتی محیطی و دیابتی
  • میوپاتی: نوعی بیماری که باعث تحلیل عضلات می‌شود.
  • سندرم تونل کارپال: عارضه‌ای که بر عصب مچ دست تأثیر می‌گذارد.
  • اختلال عملکرد عصب سیاتیک: آسیب یا فشار به عصب سیاتیک در اثر تنگی کانال نخاع و فتق دیسک کمر که باعث ضعف، بی‌حسی یا گزگز در ساق پا می‌شود.
  • اسپوندیلوز یا آرتروز گردن (Cervical spondylosis): گردن درد ناشی از ساییدگی دیسک­‌ها و استخوان‌های گردن است.
  • افتادگی پا و اختلال عملکرد عصب پرونئال (Peroneal nerve dysfunction): آسیب به عصب پرونئال که منجر به از دست‌ دادن حرکت یا احساس در پا و ساق پا می‌شود.
  • اختلال عملکرد عصب فمورال یا ران: از دست‌ دادن حرکت یا حس در قسمت‌هایی از پاها که در اثر آسیب به عصب فمورال است.
  • اسکلروز جانبی آمیوتروفیک (ALS): بیماری سلول­‌های عصبی در مغز و نخاع که به­تدریج باعث از بین‌ رفتن کنترل بر روی حرکت عضلات می­‌شود. استیون هاوکینگ از افراد مشهور دچار شده به این بیماری بود.
  • بیماری ام اس یا مالتیپل اسکلروزیس: یک بیماری خودایمنی است که در اثر حمله سیستم ایمنی به سیستم عصبی مرکزی (مغز و نخاع) ایجاد می‌شود.
  • بیماری پارکینسون: اختلال پیش‌رونده و مخرب دستگاه عصبی مرکزی است که عمدتاً سیستم حرکتی بدن را مختل می‌کند.
  • دیستروفی عضلانی بکر (Becker muscular dystrophy): بیماری مرتبط با ضعف و تحلیل عضلانی در پاها و لگن است.
  • دیستروفی عضلانی دوشن (Duchenne muscular dystrophy): بیماری ارثی که باعث ضعف و تحلیل عضلانی می‌شود.
  • آتاکسی فریدریش (Friedreich’s ataxia): بیماری ارثی که بر نواحی خاصی از مغز و نخاع تأثیر می‌گذارد که هماهنگی، حرکت عضلات و سایر عملکردها را کنترل می‌کند.
  • سندرم گیلن‌باره: اختلال خودایمنی اعصاب که منجر به ضعف یا فلج عضلانی می‌شود.
  • سندرم لامبرت ایتون (Lambert-Eaton Syndrome): اختلال خودایمنی اعصاب که باعث ضعف عضلانی می‌شود.
  • میاستنی گراویس (Myasthenia Gravis): اختلال خودایمنی اعصاب که باعث ضعف عضلات ارادی می‌شود.
  • پلی میوزیت (Polymyositis): نوعی از اختلال و ضعف عضلانی، تورم، حساسیت و آسیب بافتی در عضلات اسکلتی است.

برای گرفتن نوار عصب و عضله باید به کجا مراجعه کرد؟

برای گرفتن نوار عصب و عضله باید به یک کلینیک تخصصی طب فیزیکی و توان‌بخشی یا بخش الکترومیوگرافی بیمارستان‌های مغز و اعصاب مراجعه کرد. یکی از بهترین مراکز مجهز به تست نوار عصب و عضله در اصفهان، کلینیک ژیوار است که آماده خدمت‌رسانی به مراجعه‌کنندگان محترم است. برای تماس با کلینیک و دریافت نوبت می‌توانید به صفحه تماس با ما مراجعه کنید.

آمادگی‌های قبل از نوار عصب و عضله

قبل از انجام آزمایش نوار عصب و عضله باید موارد زیر در نظر گرفته شود  و بر اساس آن آماده شوید:

  • شب قبل از انجام آزمایش بهتر استحمام کنید تا چربی اضافی پوست پاک شود.
  • بهتر است از چند روز قبل از انجام آزمایش از استفاده از هرگونه لوسیون، کرم یا روغن اجتناب کنید.
  • حداقل 3 ساعت قبل از تست از کشیدن سیگار خودداری کنید.
  • لباس‌های گشاد و راحت بپوشید که امکان دسترسی به ناحیه مورد نظر آسان‌تر شود. برای نوار عصب و عضله بازو، آستین‌کوتاه بپوشید و برای آزمایش پا، شلوار راحتی بپوشید.
  • در صورت مصرف هر گونه دارو، به‌ویژه رقیق‌کننده‌های خون، یا داشتن ضربان‌ساز (پیس‌میکر)، این موضوع را به پزشک اطلاع دهید.
  • لازم نیست قبل از آزمایش ناشتا باشید، اما از 6 ساعت قبل از مصرف نوشیدنی‌های کافئین دار خودداری کنید.

در کلینیک ژیوار نوار عصب و عضله چگونه گرفته می‌شود؟

نوار عصب و عضله در کلینیک ژیوار معمولاً در دو مرحله انجام می‌شود:

نوار عصب

فیلم گرفتن نوار عصب دست

فیلم گرفتن نوار عصب پا

نوار عصب  (NCV)که در طی آن الکترودهای کوچکی بر روی پوست و در محل عصب مورد آزمایش، قرار می‌گیرند. سپس امواج الکتریکی برای تحریک عصب ارسال می‌شوند. الکترودها سرعت حرکت این امواج و پاسخ عصب ثبت می‌کنند و در مانیتور نمایش می‌دهند. شدت امواج ارسالی به مرور افزایش پیدا می‌کند تا زمانی که دیگر عصب پاسخی به امواج ندهد.

نوار عضله

فیلم گرفتن نوار عضله پا

در بخش دوم (EMG) فعالیت عضلات بررسی می‌شود. در این حالت یک الکترود سوزنی نازک از طریق پوست به عضله مورد نظر وارد می‌شود. سوزن فعالیت الکتریکی عضله را در حالت استراحت و در حین انقباض تشخیص داده و ثبت می‌کند. در این بخش پزشک ممکن است از شما بخواهد که عضله را به طرق مختلف منقبض کنید.

کل آزمایش نوار عصب و عضله معمولاً بسته به اینکه چند ماهیچه و اعصاب باید ارزیابی شوند، بین ۳۰ تا ۹۰ دقیقه به طول می‌انجامد. به‌طور مشخص مرحله نوار عصب حدود 15 تا ۳۰ دقیقه و مرحله نوار عضله نیز ۳۰ تا ۶۰ دقیقه طول می‌کشد، زیرا هر عضله به صورت جداگانه با الکترود سوزنی آزمایش می‌شود.

مراقبت‌های بعد از نوار عصب و عضله

آزمایش نوار عصب و عضله به مراقبت‌های بعدی خاصی نیاز ندارد. هرگونه ناراحتی یا کبودی جزئی، موقتی است و در صورت نیاز با اقدامات ساده مانند کمپرس یخ، آنتی‌بیوتیک و مسکن‌های معمولی قابل کنترل است.

اما بهتر است نکات زیر را پس از آزمایش نوار عصب و عضله در نظر داشته باشید:

  • بلافاصله پس از اتمام تست می‌توانید به فعالیت‌های عادی بازگردید.
  • تا 24 ساعت پس از آزمایش از استفاده از لوسیون‌ها، کرم‌ها یا پمادها روی پوست خودداری کنید، زیرا این امر می‌تواند خطر عفونت در محل‌هایی که سوزن الکترود وارد آن شده است را افزایش دهد.
  • ممکن است در محل‌هایی که الکترودهای سوزنی وارد عضلات شده‌­اند، درد، کبودی یا تورم موقتی احساس کنید. این علائم طبیعی هستند و ظرف چند روز برطرف خواهند شد.

برای کمک به تسکین هر گونه درد یا کبودی، می‌توانید اقدامات زیر را انجام دهید:

  • یک کیسه یخ را هر بار به مدت 10 دقیقه و در صورت نیاز هر ساعت یکبار روی ناحیه مورد نظر قرار دهید.
  • از داروهای مسکن بدون نسخه مانند استامینوفن یا ایبوپروفن استفاده کنید.

تفسیر جواب نوار عصب و عضله

تفسیر نتایج نوار عصب و عضله

نمونه جواب نوار عصب و عضله بیماری که سندرم تونل کارپال در هر دو دست

تفسیر نتایج نوار عصب و عضله از طریق تجزیه و تحلیل فعالیت الکتریکی ثبت شده از اعصاب و عضلات در طول انقباض انجام می‌شود. پزشک برای تفسیر نتایج بررسی می‌کند که آیا الگوهای غیرطبیعی در نوار عصب و عضله وجود دارد یا خیر، زیرا وجود این الگوها می‌تواند نشان‌دهنده یک اختلال خاص باشد. به‌عنوان‌ مثال، الگوهای غیرطبیعی در نوار عضله نشان‌دهنده وجود اختلالات (ضعف یا تحلیل) عضلانی است، در حالی‌که نتایج غیرطبیعی در نوار عصبی مربوط به آسیب عصبی است.

چند تفسیر رایج نوار عصب و عضله به‌صورت زیر است:

نتایج طبیعی

نتیجه نوار عصب و عضله طبیعی

هنگامی‌که نتیجه نوار عصب و عضله طبیعی است، عضلات در طول انقباض در یک الگوی هماهنگ واکنش نشان می‌دهند و فعالیت الکتریکی متناسب با افزایش نیروی عضلانی افزایش می‌یابد. همچنین در حالت استراحت عضلات نیز هیچ‌گونه فعالیت غیرطبیعی خود‌به‌خودی مشاهده نمی‌شود. در این حالت معمولاً می‌توان ادعا کرد که فرد دچار اختلالات عصبی – عضلانی نیست.

اختلالات عصبی

نتیجه نوار عصب و عضله فرد دارای اختلال عصبی نوروپاتی

نتیجه نوار عصب زمانی نشانگر اختلالات عصبی است که اعصاب به امواج ارسالی واکنشی نشان ندهند یا در حالت استراحت، به‌صورت خودبه‌خود و ناگهانی واکنش نشان دهند (پیک غیرطبیعی در نمودار). وجود این تغییرات در نتیجه نوار عصب و عضله می­تواند نشان­‌دهنده وجود نوروپاتی باشد.

اختلالات عضلانی

نتیجه نوار عصب و عضله فرد دارای اختلال عضلانی میووپاتی

نوار عضله درصورتی اختلالات عضلانی را نشان می‌دهد که نتایج شامل پیک‌های غیرطبیعی در ولتاژهای مثبت و وجود فعالیت خود‌به‌خودی غیرطبیعی در عضلات باشد. عارضه‌هایی از قبیل پلی‌میوزیت (Polymyositis)، درماتومیوزیت، دیستروفی‌ عضلانی و اختلالات عصبی – عضلانی ارثی اغلب با پیک‌های غیرطبیعی در نوار عصب و عضله همراه هستند.

عوارض نوار عصب و عضله

گرفتن نوار عصب و عضله به‌طورکلی بی‌خطر است و یک روش کاملاً ایمن است. اما ممکن است که انجام الکترومیوگرافی عوارض جانبی خفیفی از قبیل درد یا کبودی در محل واردکردن سوزن و افزایش موقت درد یا گرفتگی عضلات به همراه داشته باشد. این عوارض جانبی بسیار خفیف هستند و معمولاً ظرف چند ساعت پس از آزمایش برطرف می‌شوند.

البته ممکن است در موارد بسیار نادری برخی عوارض جدی نیز پس از گرفتن نوار عصب و عضله رخ دهد. به‌عنوان مثال ممکن است فرد دچار خونریزی یا عفونت در محل واردکردن سوزن شود (احتمال کم) یا متحمل آسیب عصبی ناشی از واردکردن سوزن شود (بسیار نادر). احتمال بروز عوارض زمانی‌که آزمایش توسط یک پزشک مجرب و با رعایت تکنیک‌های مناسب انجام شود بسیار کم است.

در صورت داشتن پیس میکر (ضربان‌ساز قلبی) یا مصرف داروهای رقیق‌کننده خون قبل از انجام آزمایش الکترومیوگرافی به پزشک خود اطلاع دهید. لازم است که پس از گرفتن نوار عصب و عضله مراقب علائم عفونت مانند افزایش درد، تورم، قرمزی یا چرک در محل سوزن باشید و فوراً آنها را به پزشک گزارش دهید.

هزینه نوار عصب و عضله

هزینه نوار عصب و عضله در ایران بسته به تعداد اندام‌های مورد آزمایش، شهر محل سکونت و نوع مرکز درمانی برای هر فرد متفاوت است؛ اما به‌طورکلی این روش نسبت به سایز آزمایش‌های پزشکی نسبتاً ارزان‌قیمت محسوب می­شود. به­‌علاوه، بیمه‌های پایه مانند تأمین اجتماعی و بیمه سلامت بخشی از هزینه نوار عصب و عضله را پوشش می‌دهند. همچنین بیمه‌های خصوصی و تکمیلی نیز بسته به نوع بیمه و شرایط قرارداد می‌توانند تا ۹۰% هزینه این آزمایش را پوشش دهند.

سؤالات متداول

آیا نوار عصب و عضله در زنان باردار و شیرده مشکلی ایجاد می‌کند؟

بله، آزمایش الکترومیوگرافی برای زنان باردار و شیرده کاملا ایمن است. نوار عصب و عضله یک تکنیک غیر تهاجمی است که فعالیت الکتریکی عضلات را اندازه‌گیری می‌کند و شامل هیچ گونه تشعشع یا مواد مضری نیست که بتواند به طور بالقوه به مادر یا جنین آسیب برساند.

آیا نوار عصب و عضله درد دارد؟

نوار عصب و عضله می‌تواند مقداری بسیار کمی درد ایجاد کند. میزان درد بسیار کم است.

نوار عصب و عضله چقدر چقدر طول می‌کشد؟

نوار عصب و عضله معمولاً بین 30 تا 90 دقیقه ممکن است به طول بی‌انجامد.

تفاوت نوار عضله (emg) با تست نوار عصب (ncv یا ncs) در چیست؟

تفاوت اصلی بین نوار عضله (EMG) و نوار عصب (NCS) یا (NCV) در این است که EMG فعالیت الکتریکی عضلات را اندازه‌­گیری می­کند، درحالی‌که NCS توانایی اعصاب در انتقال سیگنال‌های الکتریکی را ارزیابی می­کند.

رژیم غذایی قبل و بعد از نوار عصب و عضله چگونه باید باشد؟

قبل از انجام آزمایش نوار عصب و عضله نیازی به ناشتا بودن یا رژیم غذایی خاصی ندارید. شما می‌توانید به طور معمول غذا بخورید و بنوشید. بااین‌حال، توصیه می­شود از مصرف غذاها و نوشیدنی­‌های حاوی کافئین (قهوه، چای، کولا، شکلات) به مدت 2 تا 3 ساعت قبل از آزمایش خودداری کنید. پس از آزمایش نیز هیچ محدودیت غذایی وجود ندارد. می­توانید بلافاصله رژیم غذایی و فعالیت­‌های عادی خود را از سر بگیرید.

آیا با نوار عصب و عضله می‌توان دیسک کمر را تشخیص داد ؟

نوار عصب و عضله می‌تواند فشار و التهاب ناشی از دیسک کمر را بر سیاتیک و ریشه‌های عصبی تشخیص دهد، اما برای تشخیص دقیق دیسک کمر در نهایت به عکس‌برداری نیاز است.

آیا نوار عصب و عضله برای تشخیص تنگی کانال نخاع استفاده می‌شود؟

 نوار عضله (EMG) و نوار عصب (NCS)  می‌­توانند ابزارهای تشخیصی مفیدی برای ارزیابی تنگی کانال نخاعی و فشار بر ریشه‌های عصبی باشند. به همین دلیل باید همراه با مطالعات تصویربرداری استفاده شوند.

آیا نوار عصب و عضله در تشخیص بیماری­‌های کودکان قابل استفاده است؟

نوار عصب و عضله می‌­تواند برای ارزیابی اختلالات عصبی – عضلانی بخصوص در تشخیص بیماری‌های ارثی مانند دیستروفی عضلانی، آمیوتروفی نخاعی و سندرم گیلن – باره در کودکان مفید باشد.

آیا نوار عصب و عضله کاربرد درمانی دارد؟

خیر، الکترومیوگرافی یک ابزار تشخیصی است و مستقیماً برای اهداف درمانی استفاده نمی‌شود.

آیا برای داغی کف پا انجام نوار عصب و عضله تجویز می‌شود؟

بله نوار عصب و عضله می‌­تواند در تشخیص علت داغی و افزایش دما در اندام‌­ها که اغلب کف پا را تحت‌تأثیر قرار می­دهند، مورداستفاده قرار گیرد.

آیا درد کف پا با نوار عصب و عضله قابل‌بررسی است؟

نوار عصب و عضله  می‌­تواند به تشخیص نوروپاتی‌ها یا اختلالات عصبی کمک کند که ممکن است به‌صورت سوزش یا درد پا ظاهر شوند.

آیا علت سوزن‌سوزن‌ شدن دست و پا با نوار عصب و عضله قابل شناسایی است؟

احساس سوزن‌سوزن‌ شدن در دست‌ها و پاها می‌­تواند نشانه اختلالات عصبی عضلانی باشد که یکی از اصلی‌ترین روش‌های تشخیصی علت گزگز یا سوزن‌سوزن شدن، گرفتن نوار عصب و عضله است.

آیا علت درد کشاله ران با نوار عصب و عضله قابل تشخیص است؟

نوار عصب و عضله می‌­تواند یک ابزار تشخیصی مفید برای تشخیص علت درد کشاله ران باشد، به‌ویژه زمانی که پزشک به گیرافتادن عصب یا عدم تعادل عضلانی مشکوک باشد.

نوار عصب و عضله در بیماران دارای پای دیابتی چه کاربردی دارد؟

الکترومیوگرافی می‌­تواند یک ابزار تشخیصی مفید برای ارزیابی عوارض پای دیابتی و شدت نوروپاتی دیابتی باشد. همچنین، نوار عصب همراه با نوار عضله می‌تواند میزان آسیب عصب محیطی را در نوروپاتی دیابتی تشخیص داده و ارزیابی کند.

با باتری قلب یا پیس‌میکر می‌توان نوار عصب و عضله گرفت؟

گرفتن نوار عصب و عضله در بیماران دارای دستگاه قلبی مانند ضربان‌ساز یا پیس‌میکر بی­‌خطر است؛ اما باید موارد احتیاطی رعایت شده و پزشک از موضوع مطلع باشد. در این بیماران بایستی از تحریک در نزدیکی دستگاه خودداری کرد و ترجیحاً از اندام مقابل برای تحریک و گرفتن نوار عصب و عضله استفاده نمود.

آیا بیماران مبتلا به انعقاد خون می‌توانند آزمایش نوار عصب و عضله را انجام دهند؟

در بیماران مبتلا به مشکلات انعقادی خون یا کسانی که از داروهای ضدانعقاد/ضد پلاکت استفاده می‌کنند، اقدامات احتیاطی خاصی بایستی حین الکترومیوگرافی انجام شود. زیرا خطر تشکیل هماتوم در این بیماران وجود دارد. پیروی از دستورالعمل‌ها برای قطع داروهای ضدانعقاد قبل از نوار عصب و عضله ضروری است.

نوار عصب و عضله در تشخیص ایدز چه کاربردی دارد؟

نوار عصب و عضله اغلب به‌عنوان یک ابزار تشخیصی برای ارزیابی عوارض عصبی در بیماران HIV و AIDS استفاده می­شود. در بیماران مبتلا به HIV که دارای اختلالات عصبی عضلانی هستند، باید در کنار سایر آزمایش‌ها، نوارعصب و عضله نیز گرفته شود.

فهرست مطالب

مقالات مرتبط

نوبت دهی