آدرس: اصفهان توحید جنوبی ساختمان ژیوار طبقه پنجم واحد ۵۰۵

لوگو دکتر پورقاسمیان
مشاوره

درد همزمان گردن و شانه خطرناک است؟ علل بروز، علائم همراه و درمان

۱۰ تیر ۱۴۰۳
درد همزمان گردن و شانه خطرناک است؟

درد همزمان گردن و شانه عارضه‌ای شایع است که ممکن است افراد را در سنین مختلف درگیر کند. این عارضه معمولاً بر اثر آسیب‌دیدگی یا قرار گرفتن طولانی مدت گردن و شانه در وضعیتی نامناسب پدید می‌آید و منجر به رگ به رگ شدن، کشیدگی و ضعف عضلانی می‌شود که در نهایت درد همزمان گردن و شانه را به همراه دارد. بروز چنین دردی به‌طور همزمان در این دو ناحیه به دلیل آن است که ماهیچه‌ها، رباط‌ها و اعصاب گردن و شانه‌ها به هم متصل هستند، بنابراین وجود مشکل در گردن یا شانه به‌راحتی می‌تواند روی دیگری تأثیر بگذارد و منجر به درد و ناراحتی در هر دو ناحیه شود. از دیگر علل درد گردن و شانه می‌توان به فتق دیسک گردن، آرتروز گردن، آرتروز شانه، اسپاسم عضلانی و… اشاره کرد. البته در موارد اندکی حمله قلبی یا سکته و در موارد نادر، دلایلی مانند سنگ کیسه صفرا و برخی سرطان‌ها باعث بروز این درد می‌شوند.

در صورتی که دچار درد همزمان گردن و شانه شده‌اید و یا می‌خواهید با این عارضه رایج آشنا شوید، با خواندن این مقاله اطلاعات جامعی دربارۀ علل و نحوۀ درمان درد همزمان گردن و شانه کسب خواهید کرد.

اقدامات اولیه و موقت برای کاهش درد همزمان گردن و شانه

اقدامات اولیه و موقت برای کاهش درد همزمان گردن و شانه

طبیعی است که در صورت بروز دردهای شدید بهترین کار این است که به پزشک متخصص مراجعه کنید. اما اگر درد گردن و شانه شما خفیف است، می‌توانید از طریق درمان‌های خانگی به تسکین آن کمک کنید.

در ادامه برخی از اقدامات اولیه و همچنین پیشگیرانه کاهش درد همزمان گردن و شانه که می‌توانید در خانه انجام دهید را به شما می‌گوییم:

  • اگر مشغول ورزش یا سایر فعالیت‌هایی هستید که ممکن است به نواحی گردن و شانه فشار وارد کند، مدتی به بدن خود استراحت دهید.
  • سه روز اول پس از شروع درد از کیسه یخ استفاه کنید؛ کیسه یخ را در یک حوله بپیچید و 5 بار در روز به مدت 20 دقیقه بر ناحیۀ مورد نظر بگذارید. این کار به کاهش تورم ناحیۀ آسیب‌دیده کمک می‌کند.
  • با استفاده از یک پد حرارتی یا کمپرس آب گرم محل درد را گرم کنید.
  • از مسکن‌هایی که نیازی به تجویز دکتر ندارند، مصرف کنید.
  • از کرم‌های موضعی ضد درد استفاده کنید.
  • برای کاهش تورم و درد از شانه‌ بند‌های طبی استفاده کنید.
  • ناحیه گردن و شانه را به آرامی ماساژ دهید.
  • انجام حرکات کششی مناسب می‌تواند به کاهش درد در گردن و شانه کمک کند.

آیا درد همزمان شانه و گردن خطرناک است

درد همزمان گردن و شانه به ندرت نشانه‌ای از یک مشکل جدی و خطرناک است اما بروز این درد چه نشانه‌ای از یک بیماری خطرناک باشد و چه نباشد باید آن را جدی گرفت. چرا که وجود این عارضه بر فعالیت‌های روزانه شما تأثیر منفی بسیاری دارد و معضلاتی را حتی در ساده‌ترین کارهای روزمرۀ شما به وجود خواهد آورد.

به‌طور کلی بروز درد همزمان شانه و گردن می‌تواند دلایل مختلفی داشته باشد که در ادامه این مقاله به‌طور مفصل به آن‌ها خواهیم پرداخت. اما قبل از آن به علائم و نشانه‌هایی می‌پردازیم که در صورت وجود آن بهتر است به پزشک متخصص مراجعه کنید.

  • درد برای چند هفته است که ادامه دارد.
  • درد با داروهای مسکن (بدون نسخه) بهبود نمی‌یابد.
  • درد بر اثر جراحت یا تصادف بروز پیدا کرده است.
  • درد در فعالیت‌های روزانه اختلال ایجاد می‌کند.
  • بی‌حسی یا ضعف در نواحی شانه، بازو و گردن احساس می‌کنید.

همچنین توجه داشته باشید اگر درد گردن و شانه همراه با هر یک از علائم زیر رخ داد، فوراً به اورژانس مراجعه کنید:

  • تب
  • از دست دادن تعادل
  • تنگی نفس
  • حالت تهوع یا استفراغ
  • درد بازو یا فک

دلایل درد همزمان شانه و گردن

درد همزمان گردن و شانه می‌تواند دلایل مختلفی داشته باشد که در ادامه مقاله به تفکیک به علل و علائم این عارضه و روش درمانی هر کدام در کلینیک درد اصفهان می‌پردازیم. با ما تا انتهای این مقاله همراه باشید.

پوسچر بد یا وضعیت نامناسب گردن و ستون‌ فقرات

علائم همراه
– خستگی عضلانی
– ضعف عضلانی
– درد گردن، سر و شانه‌ها
– احساس درد کمر و حتی باسن و پاها
عوامل بروز
– خوابیدن (گذاشتن سر روی بالش) به‌صورتی که گردن دچار کشیدگی شود.
– نشستن پشت کامپیوتر در حالی که گردنتان به سمت جلو کشیده شده یا به سمت بالا خم شده باشد.

درد همزمان گردن و شانه به علت پوسچر بد یا وضعیت نامناسب گردن و ستون فقرات

پوسچر به وضعیتی اشاره دارد که شخص بدن خود را هنگام ایستادن یا نشستن نگه می‌دارد. به این ترتیب در تعریف پوسچر بد می‌توان گفت: قرار گرفتن گردن و ستون فقرات در یک وضعیت نامناسب به هنگام نشستن، ایستادن و یا خوابیدن برای مدت طولانی که می‌تواند منجر به کشیدگی عضلات و تاندون‌های گردن و شانه شود. برای مثال، خم شدن روی صندلی، قوز کردن یا خم کردن بیش از حد سر به جلو، همگی اشکال وضعیت بدنی نامناسب هستند. با گذشت زمان، چنین وضعیت نامناسبی به ساختار گردن شما آسیب می‌رساند و باعث ناراحتی و دردهای مزمن می‌شود.

در کلینیک درد اصفهان بعد از بررسی و ارزیابی علل، فعالیت‌های روزانه و شرایط بدنی بیمار، برنامه درمانی خاصی برای او تنظیم می‌شود. این برنامه می‌تواند شامل فیزیوتراپی و ورزش درمانی به‌منظور اصلاح وضعیت یا پوسچر بد بدن بیمار باشد. به این صورت که با توجه به نوع و شدت آسیب‌دیدگی بیمار در ناحیه ستون فقرات و گردن، متخصص فیزیوتراپی برای تقویت عضلات ضعیف و کشش ماهیچه‌های سفت که باعث وضعیت نامناسب و درد شانه و گردن شده‌اند، تمرینات خاصی را به بیمار تجویز می‌کند. این تمرینات با تمرکز بر استحکام و تقویت تنه و ماهیچه‌های پشت تنه (اکستانسور) پیگیری می‌شوند.

ضعف عضلانی

علائم همراه
– درد
– گرفتگی عضلات
– خستگی و کوفتگی
عوامل بروز
– کم‌تحرکی
– افزایش سن
– فشرده شدن رشته‌های عصبی
– جراحت

ضعف عضلانی باعث درد همزمان گردن و شانه

ضعف عضلانی به این معنی است که عضلات نیروی کافی ندارند و شما را برای انجام فعالیت‌های روزمره به زحمت می‌اندازند. ضعف عضلانی می‌تواند ناشی از ورزش نکردن، بیماری‌ها، جراحات یا افزایش سن باشد. زمانی که ماهیچه‌ها ضعیف هستند، نمی‌توانند بدن شما را در انجام کارها پشتیبانی کنند که این وضعیت منجر به خستگی و مشکلات حرکتی می‌شود.

ابتدا سابقۀ پزشکی و فعالیت‌های روزانه بیمار بررسی می‌شود، سپس پزشک متخصص به معاینۀ او می‌پردازد. بعد از آن با توجه به تشخیص علل زمینه‌ای عارضه، روش‌های درمانی می‌تواند شامل فیزیوتراپی، ورزش درمانی، کاردرمانی، اصلاح رژیم غذایی، تجویز دارو برای کاهش درد باشد. همچنین در مواقعی که دکتر تشخیص دهد، نوار عصب و عضله تجویز می‌شود؛ مثلاً مواقعی که بیمار علاوه بر ضعف، بی‌حسی، گزگز و گرفتگی عضلانی را احساس کند.

فیزیوتراپیست از طریق برنامه‌های اصلاحی و مهارت‌های حرکتی به تقویت عضلات و بازیابی توان جسمی بیمار کمک می‌کند و در صورت نیاز برای تسکین درد، داروهای مسکن را برای فرد بیمار در نظر می‌گیرد. همچنین پزشک بسته به نیاز بیمار ممکن است مصرف برخی خوراکی‌های تقویت‌کننده و مصرف مکمل‌هایی مانند کلسیم، منیزیم و یا پتاسیم را به بیمار توصیه کند.

کشیدگی عضلات و استینگر

علائم همراه
– درد یا سوزش ناگهانی
– سوزش در بازو یا بین گردن و شانه
– سوزن سوزن شدن یا احساس گزگز در ناحیه شانه یا بازو
– ضعف یا بی‌حسی در شانه یا بازوها
– احساسی مشابه وارد شدن شوک الکتریکی در بازوها
– احساس گرما در ناحیۀ آسیب‌دیده
عوامل بروز
– اعصاب گردن و شانه دچار کشیدگی شوند.
– سر با شدت به طرفین و یا پایین فشار داده شود.
– خم شدن نامناسب گردن
– جراحت در شبکه بازویی (رشته‌های عصبی ناحیه بازو)

درد همزمان گردن و شانه به علت کشیدگی عضلات و استینگر

کشیدگی عضلات زمانی رخ می‌دهد که به دلیل استفاده بیش از حد یا حرکت ناگهانی و یا ضربه، عضله یا تاندون (بافتی که ماهیچه را به استخوان متصل می‌کند) کشیده یا پاره شود. کشیدگی عضلات اغلب به دلیل فعالیت بیش از حد، بلند کردن اجسام سنگین یا یک حرکت ناگهانی اتفاق می‌افتد که باعث درد، تورم و اختلال در حرکت عضلات می‌شود.

استینگر زمانی اتفاق می‌افتد که اعصاب گردن یا شانه شما کشیده یا فشرده می‌شوند. استینگر اغلب در ورزش‌هایی با درگیری فیزیکی بالا مانند فوتبال، راگبی، کشتی، بسکتبال و… دیده می‌شود و دردی ناگهانی، تیز و سوزان ایجاد می‌کند که در بازو، شانه یا گردن شما پخش می‌شود. درد استینگر در مواقعی که شدت آن زیاد است می‌تواند باعث بی‌حسی یا ضعف در ناحیه آسیب‌دیده شود.

ابتدا پزشک علائم بیمار و نحوه ایجاد آسیب را مورد ارزیابی قرار می‌دهد. اصولاً توصیه می‌شود که در دوران نقاهت، داروهای مسکن و کمپرس یخ، پد حرارتی و گردن بند طبی استفاده کنید. اما اگر علائم شدید باشد، یک دورۀ کوتاه از استروئیدهای خوراکی ممکن است تجویز شود.

تمرینات هدفمند فیزیوتراپی یا کاردرمانی با هدف انعطاف‌پذیر نگه‌داشتن و بازیابی ناحیۀ آسیب‌دیده از دیگر گزینه‌هایی است که بنا به تشخیص متخصصان کلینیک درد اصفهان می‌تواند در دستور کار قرار گیرد. در صورتی که باز هم درد ادامه یابد، ممکن است در فرآیند ریکاوری و درمان، تزریق کورتیزون (استروئید) در ناحیه نزدیک به عصب آسیب‌‌دیده تجویز شود.

اسپاسم و گرفتگی عضلانی

علائم همراه
– درد ناگهانی در گردن و شانه
– درد شدید در عضلات گردن و شانه
– احساس سوزن سوزن شدن در پایین گردن
– اختلالات حرکتی در ناحیه گردن و شانه
– احساس سفتی عضلات ناحیه آسیب‌دیده
– سردرد
– سرگیجه
عوامل بروز
– درگیری بیش از حد عضلات
– رگ به رگ شدن گردن
– استرس و فشار عصبی
– قرار گرفتن در یک پوسچر نامناسب
– براکسیسم یا دندان قروچه

اسپاسم و گرفتگی عضلانی باعث درد همزمان گردن و شانه

اسپاسم عضلانی در واقع انقباض غیرارادی عضله است که باعث درد و سفتی عضله می‌شود. اسپاسم اغلب به‌طور ناگهانی اتفاق می‌افتد و می‌تواند از چند ثانیه تا چند دقیقه طول بکشد.

گرفتگی عضلانی نوعی اسپاسم عضلانی است که معمولاً شدید و دردناک است. این حالت اغلب در عضلاتی مانند عضلات پا که بیش از حد مورد استفاده قرار می‌گیرند و یا عضلاتی که دچار کم آبی شدند نیز رخ می‌دهد. چنین وضعیتی حرکت و تکان دادن ناحیه‌ای که دچار گرفتگی شده است را برای لحظاتی غیرممکن یا بسیار سخت می‌کند.

در کلینیک درد اصفهان با معاینه ناحیه دچار گرفتگی و پرسش در مورد علائم، فعالیت‌های روزانه و سابقه پزشکی بیمار، دلایل اسپاسم عضلانی در ناحیه گردن و شانه تشخیص داده می‌شود. همچنین پزشکان کلینیک از بیمار می‌خواهند که درد خود را توصیف کند تا بتوانند سایر علائم احتمالی را شناسایی کنند.

در نهایت علاوه بر تجویز داورهای شل‌کننده عضلات و مسکن و همچنین روش‌های درمانی مانند ورزش درمانی، فیزیوتراپی، تحریک الکتریکی و طب سوزنی، اگر متخصصان کلینیک به یک بیماری جدی‌تری برای نمونه بیمارهای کبدی، تنگی کانال نخاع و کم خونی به‌عنوان عامل اسپاسم عضلانی مشکوک شوند، ممکن است آزمایش‌های بیشتری را از بیمار درخواست کنند تا در صورت وجود یکی از این بیماری‌ها، شخص را به پزشک مرتبط ارجاع دهند.

آسیب شلاقی عضلات گردن

علائم همراه
– درد گردن و شانه
– اختلالات تعادلی و حرکتی در گردن
– سرگیجه
– احساس درد، سفتی، تورم یا حساسیت در گردن
– سردرد و اختلال تمرکز
– اسپاسم یا ضعف عضلانی
– سوزن سوزن شدن، بی‌حسی یا درد در بازوها، دست‌ها و یا شانه‌ها
– سرگیجه یا وزوز گوش
– مشکلات در بلع یا تاری دید
– از دست دادن حافظه
عوامل بروز
– تکان دادن ناگهانی گردن
– وارد شدن ضربات ناگهانی به سر که مستقیماً بر گردن فشار وارد می‌کند.
– تصادف

آسیب شلاقی باعث درد همزمان گردن و شانه

آسیب شلاقی عضلات گردن به وضعیتی اشاره دارد که گردن حرکت یا تکان ناگهانی فراتر از دامنه حرکتی طبیعی خود داشته باشد و اغلب با خم شدن ناگهانی به جلو و سپس به عقب، اتفاق می‌افتد. به عبارتی سر به‌طور ناگهانی و شدید (شبیه ضربه شلاق) به سمت عقب و سپس به جلو تکان می‌خورد. این تکان ناگهانی می‌تواند عضلات، تاندون‌ها و رباط‌های گردن و شانه را تحت فشار قرار دهد و حتی پاره کند. آسیب شلاقی گردن معمولاً در اثر تصادفات اتومبیل رخ می‌دهد، اما می‌تواند ناشی از آسیب‌های ورزشی یا افتادن و زمین خوردن نیز باشد.

بعد از گرفتن شرح حال، بیمار به‌طور کامل معاینه می‌شود تا تمامی نقاط حساس، آسیب‌دیده و دارای اختلالات حرکتی شناسایی شود. آسیب‌دیدگی شلاقی در عکس‌برداری قابل مشاهده نیست اما دلیل اینکه تصویربرداری انجام می‌شود این است شرایط دیگری که می‌تواند درد شانه و گردن را تشدید کند نیز تشخیص داده شود.

پس از تشخیص علل بروز درد، متخصصان کلینیک درد اصفهان براساس شرایط بیمار از روش‌های فیزیوتراپی و توان‌بخشی، تکار تراپی، اولتراسوند، درمان دستی (مانیپولاسیون، موبیلازیشن) و درای نیدلینگ برای کاهش درد و بهبود هرچه سریع‌تر بیمار استفاده می‌کنند.

فتق دیسک گردن

علائم همراه
– درد در گردن
– تیر کشیدن درد در بازو یا دست
– بی‌حسی و یا ضعف بازو یا دست
عوامل بروز
– کم‌تحرکی و ضعف عضلات
– بلند کردن نامناسب اجسام (مخصوصاً سنگین)
– کهولت سن
– فرسودگی دیسک در طول زمان
– ژنتیک
– فعالیت‌های سنگین و پرخطر

درد همزمان گردن و شانه به علت فتق دیسک گردن

فتق دیسک گردن وضعیتی است که در آن دیواره یکی از دیسک‌های گردن دچار پارگی یا بیرون‌زدگی ‌شود که به موجب این اتفاق، ماده ژله‌ای مانند داخلی آن خارج می‌شود. ستون فقرات گردنی، از مهره‌ها تشکیل شده است که به واسطه‌ دیسک‌ها از هم جدا شده‌اند. پزشکان معمولاً این دیسک‌ها را با دونات مقایسه می‌کنند که قسمت خارجی آن سخت و قسمت داخلی آن ژله‌ای است. فتق دیسک گردن هنگامی رخ می‌دهد که قسمت نرم و ژله‌ای داخل دیسک دچار بیرون‌زدگی شود. چنین اتفاقی مستقیماً اعصاب را تحریک کرده که سبب درد، بی‌حسی و ضعف در عضلات گردن، شانه‌ و بازو می‌شود.

پزشکان مجموعه بعد از بررسی و ارزیابی بیمار، از یکی از روش‌های تصویربرداری؛ رادیوگرافی، سی تی اسکن، میلوگرافی یا الکترومیوگرافی برای شناسایی دقیق محل آسیب‌دیده استفاده می‌کنند.

در کنار راه‌حل‌های درمان خانگی، پزشکان مجموعه، فیزیوتراپی و درمان دستی با سرعت پایین (موبیلازیشن) را برای کمک به تسکین درد در برنامه درمانی بیمار قرار می‌دهند. کادر درمانی حرکات کششی لازم را برای بیمار تجویز می‌کنند و در صورت لزوم، یک یا ترکیبی از روش‌های امواج فراصوت و تحریک الکتریکی عضلات، تکار تراپی، شاک ویو، لیزر درمانی را برای بهبود وضعیت گردن بیمار به کار می‌گیرند.

همچنین تزریق داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی و یا اوزون‌‌ (اوزون درمانی) معمولاً از گزینه‌های کاهش درد گردن به حساب می‌آید. همچنین در موارد شدیدتر نیاز است تا تزریق استروئید اپیدورال با استفاده از یک سوزن نخاعی (به کمک اشعه ایکس) صورت بگیرد تا دارو دقیقاً به محل فتق دیسک هدایت شود.

اگر علائم آسیب حاد نخاعی وجود داشته باشد یا درمان‌ها نتیجه‌بخش نباشند، باید عمل جراحی را در گزینه‌های درمانی به حساب آورد که در این صورت کلینیک درد اصفهان بیمار را به یک جراح متخصص مغز و اعصاب ارجاع می‌دهد.

آرتروز گردن

علائم همراه
– سردرد
– احساس یا شنیدن صدای ساییدن یا ترکیدن در گردن
– بی‌حسی و ضعف در بازوها، دست‌ها و انگشتان
– سرگیجه و احتمال از دست دادن تعادل
– اسپاسم عضلانی در گردن و شانه‌ها
عوامل بروز
– فرسودگی دیسک و خار استخوان
– ژنتیک یا سابقه خانوادگی گردن درد و اسپوندیلوز (ساییدگی و فرسایش ستون فقرات)
– فعالیت‌های روزانه، شغلی یا ورزشی پرخطر
– افسردگی یا اضطراب
– تروما یا سابقه جراحت در ناحیه گردن

آرتروز گردن باعث درد همزمان گردن و شانه

آرتروز گردن اشاره به وضعیتی است که در آن مفاصل، دیسک‌ها و ستون فقرات گردنی به مرور زمان تحلیل می‌روند. این عارضه می‌تواند منجر به رشد خارهای استخوانی، کاهش ارتفاع دیسک و سفت شدن مفاصل شود. همان‌طور که گفته شد آرتروز گردن اغلب به دلیل افزایش سن به وجود می‌آید، اما جراحات، استرس مکرر و عوامل ژنتیکی نیز می‌توانند در بروز آن نقش داشته باشند.

پس از ارزیابی سابقه پزشکی، سلامت عمومی و معاینه کامل گردن، شانه‌ها، بازوها و حتی پاهای بیمار، آزمایش‌هایی روی بیمار انجام می‌شود تا علل بروز بیماری مشخص شود. بنا به وضعیت بیمار از جمله این آزمایش‌ها می‌توان به سی تی اسکن، ام آر آی، رادیوگرافی و میلوگرافی اشاره کرد. همچنین خوب است بدانید که در اکثر موارد آرتروز گردن بدون جراحی قابل درمان است.

برنامه درمانی کلینیک توان‌بخشی درد اصفهان شامل فیزیوتراپی و ورزش درمانی، ماساژ و درمان دستی، تکار تراپی و طب سوزنی به‎‌‌‌همراه تجویز داروهای تسکین درد است. چنانچه وضعیت آرتروز گردن بیمار بسیار وخیم بوده و نیاز به عمل جراحی باشد، پزشک معالج شخص بیمار را به جراح ارتوپد یا مغز و اعصاب ارجاع می‌دهد.

سندرم خروجی قفسه سینه

علائم همراه
خروجی قفسه سینه عصبی (نوروژنیک)– بی‌حسی یا احساس سوزن سوزن شدن در بازو یا انگشتان
– تیر کشیدن یا درد در گردن، شانه، بازو یا دست
– خستگی بازو بر اثر فعالیت زیاد
– ضعف پنجه‌ی دست در گرفتن اشیاء
خروجی قفسه سینه وریدی (سیاهرگ)– تغییر رنگ در یک یا چند انگشت و یا کل دست
– درد و تورم دست یا بازو
خروجی قفسه سینه شریانی (سرخرگ)– وجود یک توده ضربان‌دار در نزدیکی استخوان ترقوه
– سردی انگشتان، دست‌ها یا بازوها
– درد دست و بازو
– تغییر رنگ در یک یا چند انگشت و یا کل دست
– وجود نبض ضعیف یا نبود نبض در بازوی آسیب‌دیده
عوامل بروز
– پوسچر یا وضعیت‌های نامناسب به هنگام خوابیدن، نشستن و یا فعالیت‌های روزانه
– حرکاتی که در بالای سر انجام می‌شود مانند بلند کردن یک وزنه و به بالای سر بردن آن
– داشتن دنده گردنی
– اضافه وزن
– وجود تومور در گردن
– تروما

سندرم خروجی قفسه سینه به علت درد همزمان گردن و شانه

خروجی قفسه سینه، حلقه‌ای است که توسط دنده‌های بالایی درست زیر استخوان ترقوه تشکیل شده است. سندرم خروجی قفسه سینه (TOS) زمانی رخ می‌دهد که اعصاب یا رگ‌های خونی توسط عضلات دنده، استخوان ترقوه یا گردن در بالای خروجی فشرده شوند. به این ترتیب سندرم خروجی قفسه سینه باعث درد شانه و گردن یا بی‌حسی انگشتان می‌شود.

علائم بروز سندرم خروجی قفسه سینه می‌تواند مبهم و شبیه به سایر شرایط عمومی باشد. به همین خاطر کادر درمان کلینیک درد اصفهان با دقت بالا ابتدا سابقه پزشکی بیمار را بررسی می‌کنند و سپس وضعیت حرکتی بدن بیمار را کاملاً مورد بررسی قرار می‌دهند. بعد از ارزیابی شرایط بیمار، برای تشخیص دقیق علل بروز سندرم خروجی قفسه سینه، نیاز به تصویربرداری از طریق رادیوگرافی، سی تی اسکن، ام آر آی است. چنانچه نیاز به سونوگرافی، آنژیوگرافی و یا آرتریوگرافی و ونوگرافی بود، شما به آزمایشگاه مورد تأیید کلینیک معرفی می‌شوید.

فرآیند درمانی بستگی به وضعیت و شدت آسیب‌دیدگی بیمار دارد که با توجه به آن، دورۀ فیزیوتراپی در نظر گرفته می‌شود. در دوره درمان، بیمار چگونگی انجام تمرین‌هایی که باعث تقویت و کشش عضلات شانه‌ می‌شود را نیز یاد می‌گیرد تا از این طریق دهانۀ خروجی قفسه سینه بازتر شود و دامنه حرکتی و وضعیت قرارگیری بدن او به مرور بهبود یابد. همچنین طی فرآیند درمان، براساس تشخیص دکتر متخصص، انواع داروهای ضد التهاب، کاهش درد، شل‌کننده عضلات و حل‌کننده لخته خون نیز تجویز می‌شود. در صورتی که در طول دوره درمان بهبودی حاصل نشود، دکتر معالج فرد بیمار را برای عمل جراحی به مراکز معتبر ارجاع خواهد داد.

آرتروز شانه

علائم همراه
– احساس ساییدگی یا ترک خوردن مفصل شانه
– دردی که خواب شما را مختل کند
– دردی که در حین فعالیت یا حرکت ایجاد ‌شود
– حساسیت در ناحیه مفصل شانه
– سفتی و تورم در ناحیه مفصل شانه
عوامل بروز
– تروما
– جراحت شانه
– شکستگی شانه
– دررفتگی شانه
– عفونت شانه

آرتروز شانه علت درد همزمان گردن و شانه

آسیب‌دیدگی یا ساییدگی غضروف در مفصل شانه منجر به بروز آرتروز شانه می‌شود. در صورت عدم درمان این عارضه، توانایی شما برای انجام کارهای مختلف روزانه قطعاً مختل خواهد شد؛ مانند وقتی که لولای یک در فرسوده و خشک شده باشد و دیگر حرکت دادن آن در به آسانی میسر نشود.

تأکید متخصصان ارتوپدی کلینیک درد اصفهان بر درمان آرتروز شانه از طریق تکنیک‌هایی است که نیاز به جراحی ندارند. به این ترتیب بیمارانی که وضعیت بغرنجی ندارند، در طول دوره درمان، بهبودی وضعیت جسمانی خود را تجربه خواهند کرد. بعد از آنکه تصویربرداری از شانه انجام شد، متخصص فیزیوتراپی برنامه درمانی مختص بیمار را پیش می‌گیرد که به‌طور کلی عبارتند از: اصلاح فعالیت، تجویز داروهای ضد التهاب، تزریق کورتیکواستروئید به مفصل شانه، تمرینات با دامنه حرکتی ملایم به‌همراه فیزیوتراپی و سرمادهی با یخ یا اعمال حرارت روی مفصل شانه.

شانه یخ زده

علائم همراه
– احساس درد در ناحیه شانه
– عدم توانایی در چرخاندن شانه
– وجود التهاب و سفتی
عوامل بروز
– دیابت
– مشکلات تیروئید
– تغییرات هورمونی مانند دوران یائسگی
– آسیب‌دیدگی شانه
– جراحی شانه
– عمل جراحی قلب باز
– بیماری دیسک گردن

 درد همزمان گردن و شانه به علت شانه یخ زده

شانه یخ زده از جمله دلایل درد شانه است. این درد معمولاً شما را از حرکت دادن بازوی خود باز می‌دارد که اگر ادامه یابد، می‌تواند منجر به سفتی شانه و حتی عدم تحرک آن به‌طور کلی شود.

مفصل شانه اصطلاحاً با یک کپسول قوی احاطه شده است که تاندون‌ها و عضلات آن را پوشانده‌اند. بیماری شانه یخ زده زمانی اتفاق می‌افتد که این کپسول ضخیم‌تر، سفت‌تر و ملتهب شود. بروز این عارضه باعث می‌شود که شانه شما نتواند حرکت کند.

اگر علائم شما شدید باشد و با گذشت زمان بهبود نیابد، حتماً باید پزشک متخصص را در جریان قرار دهید. به همین منظور‌ می‌توانید به کلینیک درد اصفهان مراجعه نمایید. در ابتدا پزشک معالج سوابق پزشکی و علائم بیمار را بررسی می‌کند و سپس به معاینه او می‌پردازد. معمولاً از طریق معاینه بدنی و سنجش دامنه حرکتی شانه بیمار، این بیماری تشخیص داده می‌شود. با این حال پزشکان کلینیک برای تشخیص دقیق‌تر، از نتایج آزمایش‌های رادیولوژی و ام آر آی استفاده می‌کنند.

بعد از تشخیص قطعی، روش‌هایی که در این کلینیک برای از بین بردن عارضه شانه یخ زده به کار گرفته می‌شود عبارتند از: فیزیوتراپی، ماساژ و درمان دستی، تحریک الکتریکی، طب سوزنی، تجویز دارو و پماد، تزریق کورتیکواستروئید، تزریق PRP، هیدرودیلاتاسیون، اوزون تراپی و شاک ویو تراپی.

سندرم درد میوفاشیال گردنی

علائم همراه
– درد ضربان‌دار
– وجود نقاط ماشه‌ای یا تحریک‌پذیر (برجستگی‌های کوچک و گره‌هایی درون عضله بیمار که هنگام لمس و گاهی اوقات بدون لمس شدن باعث درد می‌شوند)
– حساس شدن شانه به‌طوری که بر اثر کوچک‌ترین تماس درد می‌گیرد
– ضعف عضلات
– کاهش دامنه حرکتی
– سردرد
– خواب بد
– فشار
– اضطراب
– افسردگی
– احساس خستگی
عوامل بروز
– آسیب عضلانی
– عدم فعالیت عضلانی مانند گچ گرفتگی دست
– حرکات تکراری مانند چکش زدن
– آمادگی جسمانی ضعیف
– کار یا زندگی در محیط سرد
– استرس عاطفی (می‌تواند باعث اسپاسم عضلانی شود)
– فشردگی عصب
– مشکلات متابولیک یا هورمونی مانند بیماری تیروئید یا نوروپاتی مرتبط با دیابت
– کمبود ویتامین، از جمله ویتامین D و فولات (B9)
– وجود عفونت‌های مزمن

سندرم درد میوفاشیال گردنی علت درد همزمان گردن و شانه

سندرم درد میوفاشیال (MPS) یک اختلال درد مزمن است که روی فاسیا (بافت نازک و همبند پوشاننده عضلات) تأثیر می‌گذارد و باعث التهاب آن می‌شود. این سندرم ممکن است یک عضله یا گروهی از عضلات را درگیر کند. در برخی موارد، ممکن است فرد جایی احساس درد کند که محل بروز درد میوفاشیال نباشد. محل واقعی آسیب یا فشار باعث ایجاد یک نقطه ماشه‌ای (تحریک‌پذیر) می‌شود که درد در نواحی دیگر را به همراه دارد.

در کلینیک درد اصفهان بعد از بررسی و تشخیص ناحیه آسیب‌دیده و علل درد، پزشک متخصص با توجه به شرایط بیمار از انواع روش‌هایی بهره می‌گیرد که به بهبود و درمان سندرم درد میوفاشیال گردنی کمک می‌کنند. این روش‌ها و تکنیک‌های درمانی عبارتند از: فیزیوتراپی و انجام حرکات کششی، لیزر سرد، اولتراسوند، تحریک الکتریکی، ماساژ، سوزن خشک (درای نیدلینگ) و طب سوزنی.

نوریت بازویی

علائم همراه
– درد شدید در بالای بازو یا شانه
– دردی که معمولاً فقط یک طرف بدن را تحت تأثیر قرار می‌دهد
– درد پس از چند ساعت یا چند روز، به ضعف، لنگی یا فلج شدن عضلات بازو یا شانه آسیب‌‌دیده تبدیل می‌شود
– عدم کنترل عضلات در شانه یا بازو
– فقدان حس یا احساس در شانه یا بازو
عوامل بروز
– اختلال در عملکرد شبکه بازویی
– آسیب‌دیدگی و جراحت در شبکه بازویی
– سایر علل ناشناخته!

درد همزمان گردن و شانه به علت نوریت بازویی

نوریت بازویی نوعی نوروپاتی محیطی (آسیب‌های اعصاب محیطی) است که قفسه سینه، شانه، بازو و دست را درگیر می‌کند و باعث احساس ضعف در این نواحی می‌شود. این عارضه زمانی رخ می‌دهد که اعصاب شبکه بازویی که عضلات شانه، بازو و دست را کنترل می‌کنند، ملتهب شوند یا آسیب ببینند. علت دقیق آن اغلب ناشناخته است، اما شروع درد آن معمولاً ناگهانی است و در اثر عفونت، جراحات یا جراحی ایجاد می‌شود. احساس درد معمولاً ثابت است اما با حرکات شانه تشدید می‌شود. البته این درد به گونه‌ای نیست که حرکات گردن، سرفه و یا عطسه آن را تشدید کند.

برای توضیح بیشتر، نوروپاتی محیطی نوعی بیماری است که باعث درد یا از بین رفتن بخشی از عملکرد سیستم عصبی می‌شود؛ منظور آن بخشی از سیستم عصبی است که مسئولیت ارسال سیگنال‌ها از مغز و نخاع (سیستم عصبی مرکزی) به سایر قسمت‌های بدن و بالعکس، انتقال سیگنال‌های عصبی از نقاط مختلف بدن به مغز را به عهده دارد.

در برخی موارد، نوریت بازویی به مرور زمان خودبه‌خود از بین می‌رود؛ اما بهتر است برای تسریع روند درمانی خود حتماً به پزشک مراجعه کنید. کادر پزشکی کلینیک درد اصفهان با بهره‌گیری از تجهیزات پیشرفته برای بهبود بیمارانی که دچار این عارضه شده‌اند، روش‌های درمانی فیزیوتراپی، سرما و گرما درمانی، تحریک الکتریکی و دارو درمانی (داروهای ضد درد، مانند کورتیکواستروئیدها) را به کار می‌گیرد.

همچنین در این کلینیک از الکترومیوگرافی (نوار عصب و عضله) برای کشف ماهیت و میزان آسیب عصبی استفاده می‌شود و در صورت نیاز آزمایش‌های دیگری شامل آزمایش خون و ام آر آی در دستور کار قرار می‌گیرد.

فیبرومیالژیا

علائم همراه
– درد و سفتی عضلات
– خستگی و کوفتگی
– افسردگی و اضطراب
– مشکلات خواب
– مشکلات تفکر، حافظه و تمرکز
– سردرد از جمله میگرن
عوامل بروز
– ژنتیک
– تروما
– عفونت
– استرس‌ عاطفی
– جراحات فیزیکی
– تغییرات هورمونی

درد همزمان گردن و شانه به علت فیبرومیالژیا

فیبرومیالژیا یک بیماری مزمن است که باعث درد و حساسیت گسترده در عضلات، رباط‌ها و تاندون‌ها می‌شو‌د. افراد مبتلا به فیبرومیالژیا اغلب در سراسر بدن خود احساس درد می‌کنند و ممکن است علائم دیگری مانند خستگی، مشکلات خواب و مشکلات حافظه و تمرکز را نیز تجربه کنند. افراد مبتلا به فیبرومیالژیا در مقایسه با افراد عادی نسبت به درد حساس‌تر هستند تا جایی که ممکن است با کوچک‌ترین تماس دچار درد شوند. علت فیبرومیالژیا مشخص نیست، اما اعتقاد بر این است که ترکیبی از عوامل ژنتیکی، محیطی و روانی در بروز این بیماری تأثیر می‌گذارند.

به‌طور کلی، درمان‌های فیبرومیالژیا شامل درمان دارویی و استراتژی‌های خودمراقبتی است. مشخص‌ شدن علل فیبرومیالژیا بسیار دشوار است و گاهاً علائم آن با بیماری‌های خودایمنی هم‌پوشانی دارند. همچنین با تصویربرداری و آزمایش‌های معمول نمی‌توان دقیقاً این عارضه را تشخیص داد و اصولاً انجام چنین آزمایش‌هایی برای پی بردن به سایر بیمارهای مزمن احتمالی است که می‌توانند در وضعیت فعلی بیمار در ارتباط با فیبرومیالژیا تأثیرگذار باشند.

در کلینیک درد اصفهان بعد از معاینه و تشخیص علل فیبرومیالژیا، درمان آن با تجویز داروهای مسکن، ضد افسردگی و ضد تشنج و همچنین فیزیوتراپی، کاردرمانی، ورزش درمانی، ماساژ و طب سوزنی همراه است.

حمله قلبی

علائم همراه
– تنگی نفس
– تعریق
– حالت تهوع
– استفراغ
– درد بازو یا فک
عوامل بروز
– انسداد کامل شریان
– انسداد جزئی شریان
– اسپاسم عروق کرونر
– عفونت‌های ویروسی خاص
– تشریح (دیسکسیون) خودبه‌خودی عروق کرونری
سایر عوامل تأثیرگذار:
– کهولت سن
– سیگار کشیدن
– فشار خون بالا
– کلسترول یا تری گلیسیرید بالا
– چاقی
– دیابت

حمله قلبی علت درد همزمان گردن و شانه

حمله قلبی یا سکته قلبی (آنفارکتوس میوکارد) زمانی اتفاق می‌افتد که جریان خونی که اکسیژن را به عضله قلب انسان می‌رساند به‌طور ناگهانی مسدود شود.

لخته خون عامل اصلی حمله قلبی است. اگر اکسیژن و جریان خون قطع شوند، سلول‌های عضلانی قلب دچار آسیب می‌شوند و در ادامه می‌میرند. این فرآیند در عرض 30 دقیقه پس از انسداد شریان‌های قلب شروع می‌شود. انسداد معمولاً به دلیل تجمع چربی، کلسترول و… در عروق کرونری (شریان‌های قلب) اتفاق می‌افتد.

از آنجایی که قلب در سمت چپ قفسه سینه قرار دارد، دردی که به بازو و گردن چپ وارد می‌شود، می‌تواند نشانه‌ای از حمله قلبی باشد. برخی از بیمارانی که تجربه حمله قلبی داشته‌اند، ممکن است با درد همزمان گردن و شانه مواجه شوند که برای این بیماران، بروز درد گردن و شانه می‌تواند بسیار ناراحت‌کننده باشد.

برای درمان این عارضه، پزشک متخصص قلب پس از گرفتن شرح حال و معاینه بیمار، با انجام آزمایش‌های لازم شرایط بیمار را کاملاً ارزیابی می‌کند. اگر بعد از انجام معاینات و طی شدن فرآیند درمان، درد گردن و شانه همچنان ادامه داشته باشد، پزشک معالج ممکن است با توجه به علائم آن، بیمار را برای بهبود و بازتوانی عضلات گردن و شانه به مراکز توان‌بخشی ارجاع بدهد.

روش‌های درمانی کلینیک درد اصفهان برای بازیابی و توان‌بخشی بیمار شامل تجویز دارو، فیزیوتراپی، ورزش درمانی، ماساژ و کاردرمانی است تا بیمار بتواند با گذراندن این دوره درمانی، فعالیت‌های بدنی خود را به‌نحوۀ قابل ملاحظه‌ای بهبود و افزایش دهد.

دلایل نادر

تا اینجا با علائم همراه و علل بروز درد همزمان گردن و شانه و راه‌های درمان و پیشگیری از آن‌ها آشنا شدیم. اما علل دیگری وجود دارند که گرچه نادر هستند اما در بروز این بیماری تأثیرگذارند. از دلایل و علل نادر بروز درد همزمان گردن و شانه می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • ناهنجاری‌های مادرزادی
  • عفونت و آبسه
  • تومورها و سرطان ستون فقرات
  • سنگ کیسه صفرا
  • بروز برخی از سرطان‌ها
  • آنژین قلبی یا درد قفسه سینه
  • سکته مغزی یا شریان گردنی
  • شکستگی استخوان ترقوه و کتف

در کلینیک درد اصفهان با درد همزمان شانه و گردن چطور برخورد می‌کنیم؟

با توجه به اینکه درد همزمان گردن و شانه می‌تواند علل مختلفی داشته باشد، تشخیص درست علل اصلی درد بیمار نیاز به ارزیابی و بررسی جامعی از وضعیت فعلی و سابقه بیماری او دارد. به همین منظور فرآیند درمانی در کلینیک درد اصفهان طی مراحل زیر صورت می‌گیرد:

شرح حال و بررسی

در ابتدا پزشک متخصص ضمن بررسی سابقه پزشکی، بیمار را معاینه فیزیکی می‌کند تا به‌طور دقیق بدانند درد او چه زمانی شروع شده و چه علائمی تا به حال داشته است. از جمله سوالاتی که از بیمار پرسیده می‌شود می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • درد همزمان گردن و شانه از چه زمانی شروع شده است؟
  • درد شما بیشتر در کدام ناحیه است و چه علائمی دارد؟
  • چه مواقعی بیشتر احساس درد می‌کنید؟ پیوسته است یا می‌آید و می‌رود؟
  • چه فعالیت‌هایی باعث تشدید درد می‌شوند؟
  • آیا سابقه درد همزمان گردن و شانه یا یکی از آن‌ها را داشته‌اید؟
  • آیا تا به حال تحت درمان قرار گرفته‌اید؟
  • آیا در بازوها، شانه و یا پاهای خود احساس ضعف یا بی‌حسی می‌کنید؟
  • آیا در مهارت‌های حرکتی ظریف مانند نوشتن یا بستن دکمه‌های پیراهن خود دچار مشکل شده‌اید؟
  • آیا از دست دادن تعادل یا سایر مشکلات مربوط به هماهنگی اعضای بدن را تجربه کرده‌اید؟
  • آیا تا به حال تصادف کرده‌اید یا از ناحیه گردن یا شانه آسیب‌دیده‌اید؟

معاینه بالینی

هنگام بررسی درد همزمان گردن و شانه در کلینیک درد اصفهان، مراحل زیر انجام می‌شود:

  1. مشاهده و ارزیابی: پزشک متخصص به دنبال هرگونه علائم قابل مشاهده مانند تورم، زخم یا نقاط حساس در هنگام لمس می‌گردد.
  2. تست توانایی حرکتی: از بیمار خواسته می‌شود که سر، گردن و دست خود را در جهات مختلف (چپ، راست، بالا، پایین) حرکت دهد تا دامنه حرکتی او مورد ارزیابی قرار گرفته و هر حرکت خاصی که با درد همراه است نیز شناسایی شود.
  3. ارزیابی قدرت عضلانی: قدرت عضلات بازو، شانه و دست ارزیابی می‌شود تا ضعف یا محدودیت‌هایی که نشان‌دهندۀ مشکلات اساسی هستند نیز تشخیص داده شوند.
  4. لمس نواحی آسیب‌دیده: پزشک عضلات گردن و شانه، محل مفاصل و استخوان‌ها را لمس می‌کند تا میزان حساسیت (بروز درد به هنگام تماس) و یا ناهنجاری‌های احتمالی را بررسی کند.
  5. آزمایش‌های ویژه: پزشک معالج بعد از بررسی دامنه حرکتی بیمار، در صورت نیاز آزمایش‌هایی را برای تشخیص دقیق علل بیماری تجویز می‌کند.

آزمایش‌های تشخیصی

آزمایشاتی که به تشخیص علت درد شانه و گردن و برنامه‌ریزی برای درمان کمک می‌کند عبارتند از:

  • آزمایش خون
  • ‌عکس‌یرداری با اشعه ایکس
  • سی تی اسکن
  • ام آر آی
  • رادیوگرافی
  • الکترومیوگرافی (نوار عصب و عضله)

تشخیص علت و طرح درمان

بعد از اینکه وضعیت بیمار کاملاً ارزیابی شد، متناسب با علائم و علل بروز درد همزمان گردن و شانه، یک یا ترکیبی از روش‌های زیر برای درمان بیمار به کار گرفته می‌شود:

  • فیزیوتراپی
  • ورزش درمانی
  • لیزرتراپی
  • اولتراسوند تراپی
  • شاک ویو تراپی
  • درمان دستی
  • تراکشن تراپی
  • تحریک الکتریکی
  • تکار تراپی
  • مگنت تراپی
  • درای نیدلینگ
  • طب سوزنی
  • اوزون تراپی
  • تزریق در نقاط ماشه‌ای

سوالات متداول

چگونه درد همزمان گردن و شانه را برطرف کنیم؟

بسته به منبع درد، داروهایی مانند شل‌کننده عضلانی و حتی داروهای ضد افسردگی می‌توانند مؤثر باشند. از دیگر روش‌ها می‌توان به استفاده از کمپرس یخ، تزریق کورتیکواستروئید اشاره کرد. در کل برای درد همزمان گردن و شانه، همواره ورزش بسیار کمک‌کننده است.

علل درد در ناحیه گردن و شانه چیست؟

علل شایع درد همزمان گردن و شانه عبارتند از: فشار فیزیکی، پوسچر بد یا وضعیت نامناسب بدن، استرس و تروما، آرتروز، تنگی نخاع، فتق دیسک گردن، فشار عصبی، تومورها، کشیدگی عضله و… .

چه زمانی باید نگران درد شانه و گردن باشیم؟

زمانی که درد همزمان گردن و شانه بیش از یک هفته طول کشید و درد با بی‌حسی و ضعف عضلات و یا سایر علائم هشداردهنده همراه بود، بهتر است فوراً به پزشک مراجعه کنید.

چگونه با انجام حرکات کششی، گرفتگی عضلات گردن و شانه را رفع کنیم؟

سر خود را کاملاً روی شانه‌ها و پشت خود را صاف نگه دارید. سپس به آرامی سر خود را به سمت راست بچرخانید تا جایی که کشش را در کنار گردن و شانه خود احساس کنید. سر را در همین حالت به مدت 15 تا 30 ثانیه نگه دارید و سپس به آرامی سر خود را به حالت اولیه برگردانید و با کمی مکث به سمت چپ بچرخانید. این کار را تا 10 بار در روز انجام دهید.

درد همزمان گردن و شانه چند روز طول می‌کشد؟

علائم درد همزمان گردن و شانه از نظر شدت و مدت زمان درد، طیف متفاوتی را شامل می‌شوند. اغلب اوقات، درد گردن و شانه تنها چند روز یا چند هفته طول می‌کشد. درد گردن و شانه اگر مزمن نباشد می‌تواند با ورزش و حرکات کششی مناسب مداوا شود.

چگونه گردن درد را متوقف کنیم؟

می‌توانید از روش درمانی سرد و گرم کمک بگیرید؛ استفاده از کیسه‌های یخ یا پدهای گرم‌کننده می‌تواند به تسکین سریع گردن درد کمک کند. به این صورت که یخ التهاب را کاهش می‌دهد، در حالی که گرما باعث شل‌شدن ماهیچه‌های سفت گردن می‌شود. برای اینکه این کار نتیجه‌بخش باشد، بهتر است این دو را چندین بار در روز به مدت 20 دقیقه یکی در میان انجام دهید.

چگونه با گرفتگی عضلات گردن بخوابیم؟

اگر گردن درد دارید، بهترین حالت خوابیدن به پهلو یا پشت است، زیرا در این دو وضعیت در مقایسه با خوابیدن در سایر وضعیت‌ها، فشار کمتری به ستون فقرات وارد می‌شود.

آیا گردن درد از علائم تومور مغزی است؟

اغلب افراد مبتلا به تومورهای مغزی سردردی شبیه سردرد عصبی یا میگرن را گزارش می‌کنند. در کل نمی‌توان قطعی گفت گردن درد از علائم تومور مغزی به حساب می‌آید اما تومورهای مغزی گاهاً باعث سردرد در پشت سر همراه با گردن درد می‌شوند.

چگونه بفهمیم که گردن درد ما عضلانی است یا نخاعی؟

یکی از عوامل کلیدی که باید در نظر داشته باشید، مدت زمانی است که شما درد را تحمل می‌کنید. بیشتر کشیدگی‌های گردن در عرض چند روز یا چند هفته بهبود می‌یابند. اما اگر درد شما بیش از دو سه هفته به طول انجامید، ممکن است که علت گردن درد شما نخاعی باشد، پس حتماً به پزشک مراجعه کنید.

فهرست مطالب

مقالات مرتبط

نوبت دهی